Chemodosis vaak verlaagd bij overgewicht

Array

Te zware vrouwen met borstkanker krijgen vaak een lagere dosis chemotherapie dan op basis van hun gewicht nodig is.  Dat is bij bepaalde typen borstkanker ongunstig, blijkt uit onderzoek van het Europese Oncologie Instituut.
Aan de hand van iemands lichaamsgewicht en lengte kan worden vastgesteld hoe groot de dosis chemotherapie moet zijn bij iemand met borstkanker.

Voor vrouwen met overgewicht betekent dat zo’n grote dosis dat artsen geneigd zijn deze te verminderen, uit angst voor schadelijke bijwerkingen. Nu blijkt dat vrouwen met borstkanker van het type waarbij het hormoon oestrogeen geen rol speelt, daar nadeel van ondervinden. Hun overlevingskans is kleiner bij een verlaagde dosis.
Uit het onderzoek bleek dat artsen bij te zware vrouwen vaker minder dan 85 procent van de aanbevolen dosis chemotherapie voorschreven dan bij slankere vrouwen met borstkanker. Bij vrouwen met een hormoongevoelige vorm van borstkanker bleek dat voor het effect van de behandeling niet uit te maken, maar bij vrouwen met borstkanker waarbij oestrogeen geen rol speelt, was het effect van de behandeling minder.

Zware vrouwen met deze vorm van borstkanker die de chemokuur kregen in de dosis die ze op basis van hun lichaamsgewicht en lengte zouden moeten krijgen, hadden een significant grotere kans om helemaal van de kanker af te komen. Bovendien hadden deze vrouwen niet meer last van de gevreesde bijwerkingen dan vrouwen met een verlaagde dosis.

Onderzoekers stellen wel dat zwaarlijvigheid invloed heeft op de manier waarop de chemotherapie aanslaat, maar onduidelijk is hoe dit precies werkt. Uit dit Europese onderzoek dat in de The Lancet is gepubliceerd blijkt in elk geval dat vrouwen met tumoren die niet hormoongevoelig zijn niet gebaat zijn bij een verlaagde dosis.

Maar meer onderzoek blijft nodig om te weten hoe lichaamsgewicht precies van invloed is op de behandeling van borstkanker.

Bron: Planet Internet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen