Huisartsen controleren oud-kankerpatiëntjes

Array

Ruim de helft van de mensen die in hun jeugd zijn genezen van kanker, krijgt na vijftien jaar lichamelijke, psychologische of cosmetische problemen. Huisartsen kennen niet altijd de risico’s die deze patiënten lopen.
 
In de hele wereld zoeken kinderoncologen naar een oplossing om deze patiënten hun leven lang te kunnen volgen. In Groningen is daar iets op gevonden. Daar werken kinderoncologen samen met huisartsen, zo schrijven de betrokken artsen vrijdag in het vakblad Medisch Contact.

Een op de negenhonderd jongvolwassenen in Nederland is een genezen ex-jeugdkankerpatiënt. Op dit moment geneest driekwart van de kinderen met kanker.
Verwachting
De verwachting is dat in 2010 een op de 250 jongvolwassenen in zijn jeugd is genezen van kanker. De komende tien jaar krijgt een gemiddelde huisartsenpraktijk zes tot negen ex-kankerpatiënten in zijn praktijk.

De huisartsen worden bijgespijkerd over de voorgeschiedenis van de patiënt, mogelijke late effecten en aanbevelingen voor aanvullend onderzoek, en nodigen de ex-kankerpatiënten op volwassen leeftijd uit voor controles. De resultaten koppelen zij weer terug naar de kinderoncologen.

Voor de ex-patiënten is het minder tijdrovend. Velen wonen niet meer in de buurt van hun oncoloog. Bovendien is het voor sommigen emotioneel vervelend om weer terug te gaan naar de plek waar zij in hun kinderjaren werden behandeld. Tegelijkertijd blijft het mogelijk om de oud-patiënten hun leven lang te blijven volgen.

Bron: Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen