Screening op botontkalking bij vijftigplussers heeft effect
ArrayPatiënten ouder dan 50 jaar met een botbreuk hebben er baat bij wanneer zij gescreend worden op osteoporose (botontkalking). Dat blijkt uit de resultaten van de speciale breukenpoli’s van het Medisch Centrum Haaglanden (MCH).
Van de patiënten in deze categorie lijdt 70% aan osteoporose. Een juiste behandeling kan het risico op een volgende breuk sterk verminderen.
Uit gegevens van de Osteoporosestichting blijkt dat in Nederland ruim 800.000 mensen osteoporose hebben. Jaarlijks breken in Nederland ruim 83.000 mensen boven de 55 jaar een skeletdeel als gevolg van osteoporose. 80% van de mensen met osteoporose weet echter zelf niet dat ze het hebben. En de behandeling van patiënten die het wel weten is vaak nog onvoldoende. Zo stoppen veel patiënten na enige tijd met het gebruik van hun medicijnen. Vaak wordt een eerste breuk bij ouderen (bijvoorbeeld de pols) gevolgd door een veel ernstiger heupfractuur of wervelfractuur. Veel van deze mensen overlijden binnen een jaar, anderen lopen nooit meer.
Het MCH heeft op beide locaties (Antoniushove en Westeinde) multidisciplinaire breukenpoli’s ingericht om vijftigplussers met een botbreuk te onderzoeken op osteoporose. Zij krijgen een vragenlijst voorgelegd en met een speciale dexascan wordt de botdichtheid gemeten. Hoewel 70% van de onderzochte patiënten inderdaad osteoporose heeft, bleek hieraan tot dusver nauwelijks aandacht te zijn besteed. Medicijnen kunnen het risico op een volgende breuk met 60% verminderen.
Bron: VerplegingenVerzorging