Spermadonorshow vs Spermabank

Freya roept mannen op zich te melden bij een spermabank.

Het programma ‘Ik wil een kind van jou… en verder niets’ – ook wel spermadonorshow genoemd – dat woensdagavond werd uitgezonden in het kader van de Talpa TV-competitie, zou niet nodig moeten zijn. Maar als dit programma meer mannen naar de spermabank krijgt, is dat een goed gevolg. Dit zegt José van der Schoor, woordvoerder van Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.

Sinds de invoering van de Wet Donorgegevens Kunstmatige Inseminatie is het aantal spermadonoren sterk teruggelopen, met als gevolg lange wachtlijsten voor paren met vruchtbaarheidsproblemen, lesbische paren en alleenstaande vrouwen met een kinderwens. Donoren deinzen terug door de opheffing van hun anonimiteit als gevolg van de wet.
Goede voorlichting over de consequenties van zaaddonorschap kan hier mogelijk helpen. Een donor heeft geen juridische banden met het kind, dus hoeft niet voor het kind te zorgen. Donorkinderen kunnen sinds de wetswijziging vanaf hun 16e jaar gegevens opvragen over de donor. Ook kunnen ze, via bemiddeling van een hiervoor in het leven geroepen Stichting, de donor benaderen voor een ontmoeting. José van der Schoor stelt dat het daarbij doorgaans niet zal gaan om de wens een vader te hebben. ‘De drijfveer van donorkinderen voor een kennismaking is veelal nieuwsgierigheid naar hun oorsprong. Hoe ziet hij eruit? Lijk ik op hem? Waar is hij goed in?’

Van der Schoor: ‘Dat vrouwen via een tv-programma op zoek gaan naar een donor, vindt het bestuur van Freya geen goede zaak. Maar dit programma zou er niet gekomen zijn als er voldoende spermadonoren waren.’ Freya roept gezonde mannen op om zich te melden bij een spermabank om zo, door hun donatie, mensen met een diepe kinderwens te helpen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen