Vorig jaar meer klachten over MCA

Array


Het MCA heeft in 2004 meer klachten gekregen dan het jaar daarvoor. Werden in 2003 nog 496 klachten geregistreerd, een jaar later lag het aantal op 562, zo vermeldt het jaarverslag.

De stijging is een landelijke tendens en iets van de laatste jaren, legt woordvoerster M. Zinkstok uit. ,,Waar dat precies aan ligt weten we niet. Opvallend is de stijging in de categorie ‘organisatie’. Mensen hebben meer klachten over de wachtlijsten en over het feit dat ze door wisselende artsen behandeld worden. Ze hebben liever een en dezelfde arts.” Toch zijn de wachtlijsten in 2004 teruggebracht tot de landelijke norm. Om de verbetering verder in gang te zetten wil het ziekenhuis de wachtlijsten eind dit jaar helemaal binnen die norm hebben.

Tevreden
Hoewel het aantal klachten dus al jaren stijgt, waren de patiënten in 2003 over het algemeen meer tevreden over hun verblijf in het MCA dan in 2001. Dit blijkt uit het tweede patiënt-tevredenheidsonderzoek, dat eind 2003 was gehouden onder patiënten die waren opgenomen op verpleegafdelingen. Het eerste was in 2001 gedaan. Toen was naar voren gekomen dat met name het ontslaggesprek op de verpleegafdelingen verbeterd kon worden. Bijvoorbeeld met meer informatie over verdere behandeling thuis en controleafspraken in het ziekenhuis; verdere info over het verkrijgen en gebruiken van hulpmiddelen na ontslag en informatie over mogelijkheden voor emotionele steun na ontslag. Daarnaast werd bepaald dat in het MCA rekening gehouden moest worden met wensen en mogelijkheden van patiënten bij het organiseren van de nazorg.

Protocollen
Voor het ontslaggesprek is naar aanleiding van die resultaten een gestructureerde werkwijze ontwikkeld, zijn protocollen gemaakt en zijn de afdelingen geïnstrueerd. Uit de huidige meting blijkt dat de tevredenheid over alle genoemde punten sterk is verbeterd.

In 2001 bleek verder dat patiënten onvoldoende wisten waar zij terechtkunnen wanneer zij niet tevreden zijn over het verblijf of de behandeling in het ziekenhuis. In de tussentijd is de algemene informatievoorziening aan patiënten verbeterd, zowel in de vorm van folders en brochures die patiënten standaard bij opname krijgen als digitaal, via de website. Uit het onderzoek in 2003 blijkt dat ook dit heeft geleid tot een duidelijk beter resultaat.

Mogelijkheden voor verbetering liggen nog bij informatie over andere behandelingsmogelijkheden en de bereikbaarheid van de artsen voor de patiënt. Het MCA gaat zich buigen over oorzaken en mogelijke aanpak van deze punten.

Bron: Noordhollands Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen