Creatief declareren in het ziekenhuis

Array

Het nieuwe bekostigingssysteem van ziekenhuizen leidt tot chaos in de zorg, waarschuwen medisch specialisten. Zij worden gedwongen patiënten onnodig onder narcose te brengen en behandelingen te declareren die ze niet hebben uitgevoerd. "Kijk", zegt John van Bork terwijl hij met een stapel papier wappert, "declaraties die de computer heeft uitgespuugd."

De internist van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer zucht diep. "Het kost uren om uit te zoeken waarom deze niet worden geaccepteerd." Het nieuwe bekostigingssysteem van ziekenhuizen drijft Van Bork tot grote wanhoop. Dit zogenoemde DBC-systeem is begin dit jaar ingevoerd om de geldstromen in de zorg transparanter te maken. Iedere specialist zou zijn declaraties zo kunnen indienen dat van iedere euro is te zien waar die aan uitgegeven is. "In plaats daarvan is het nu een grote chaos." Allereerst werkt het computersysteem dat de nieuwe financiering ondersteunt niet goed en dat levert medisch specialisten en de ziekenhuisadministraties extra werk op. Daarnaast zijn veel specialisten ervan overtuigd dat de ziekenhuiszorg er ook om andere redenen duurder door wordt.Om te snappen hoe dat komt, is een kort lesje DBC nodig. Een DBC is een code voor de totale behandeling van een gezondheidsprobleem. En aan zo’n DBC hangt een prijskaartje. De ‘DBC-staar’ omvat alle kosten die nodig zijn om een patiënt met staar weer beter te maken. Dus het eerste bezoek aan de arts, de operatie, het loon van de specialist, maar ook een deel van de kosten van het ziekenhuis, zoals verwarming van het gebouw.

Probleem is volgens de Orde van Medisch Specialisten dat er een paar honderd DBC’s zijn, maar vele duizenden diagnoses en combinaties van diagnoses. "Voor veel behandelingen bestaat dus geen DBC", erkent woordvoerder Ellen van Rooij. Van Bork schat dat hij voor eenderde van zijn diagnoses geen goede DBC kan vinden. "Collega’s in mijn ziekenhuis noemen ook dit soort cijfers."

Dat leidt volgens artsen tot rare toestanden in de praktijk. "Als ik een patiënt geholpen help, maar geen DBC kan invoeren in de computer krijg ik geen loon en het ziekenhuis geen geld", legt plastisch chirurg Harald Aarts van het Jeroen Bosch ziekenhuis uit. "En dus verzin ik maar wat. Specialisten declareren zo behandelingen die ze helemaal niet hebben uitgevoerd." Aarts is ervan overtuigd dat dit de zorgkosten opdrijft. "Als je toch moet kiezen uit DBC’s die niet kloppen, neem je er een die duurder is."
Uroloog Tom Jansen uit Geldrop bevestigt dat. "Als ik moet kiezen tussen een operatie aan de prostaat of aan de testikel dan neem ik de eerste omdat die meer oplevert. Dit is geen fraude, ik kan niet anders. Pak ik DBC’s die de kosten niet dekken, dan gaat het ziekenhuis failliet."
Soms staat er in de lijst zelfs geen DBC die iets te maken heeft met de behandeling. "Dan is het echt prijsschieten", zegt Aarts.
Hij moest onlangs een kind opereren aan een moedervlek. Omdat het kind een navelbreuk had kon die in dezelfde narcose worden hersteld. "Het computersysteem accepteerde de combinatie niet. Dus heb ik een ‘flapoorcorrectie’ in rekening gebracht."
Collega Jansen moest vorige week het stoppen van een bloeding declareren als ‘liesbreuk’ nadat een thuisbesnijdenis van een baby uit de hand was gelopen. "In de computer stond geen passende DBC. Of de kosten van een liesbreuk of bloeding even hoog zijn, weet ik niet. Ik doe maar wat." Aarts waarschuwt dat patiënten de dupe worden.
"Het computersysteem dwingt artsen om patiënten onnodig onder narcose te brengen. Dat komt omdat per narcose maar éen behandeling gedeclareerd mag worden. "Als iemand aan zijn heup en zijn voet geopereerd moet worden, krijgt het ziekenhuis de kosten alleen gedekt als we eerst de heup vervangen, dan de patiënt ontslaan en hem vervolgens weer opnemen voor de operatie aan zijn voet. Doen we dat niet, dan krijgen we geen geld voor de heup en lopen we duizenden euro’s mis. Twee keer opereren kost ook nog eens onnodig veel geld omdat we dan twee narcoses en twee keer opnamekosten berekenen." | GPD
‘De zorg bevrijden uit de wereld van Kafka’ DEN HAAG | Internist John van Bork uit Boxmeer heeft deze week stafvoorzitters van alle ziekenhuizen in Nederland een brief gestuurd met een oproep het nieuwe declaratiesysteem in de zorg te boycotten.
Naar eigen zeggen krijgt hij veel steunbetuigingen binnen. Komende maandag beslist zijn eigen ziekenhuis (Maasziekenhuis Pantein) of het gehoor geeft aan zijn oproep tot boycot. Als ziekenhuizen besluiten mee te doen, heeft dat grote gevolgen. "Als wij geen declaraties meer invullen, krijgen de specialisten geen loon en de ziekenhuizen geen geld", zegt Van Bork onbevreesd. "Maar", vervolgt hij, "niemand wil dat ziekenhuizen failliet gaan. Dus moet de politiek wel ingrijpen."

Van Bork wil dat het systeem wordt afgeschaft. Hij gelooft niet dat het verbeterd kan worden, zoals minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft toegezegd. "De problemen die we nu hebben, speelden ook al tijdens het proefdraaien, vier jaar geleden. Blijkbaar lukt het niet ze op te lossen." Bovendien vindt de internist dat specialisten nu te veel tijd kwijt zijn met hun administratie. "Ik ben zeker drie kwartier per dag bezig met het invullen van declaraties. In die tijd help ik liever patiënten." Van Bork benadrukt dat zijn oproep tot een boycot niet wordt gemotiveerd door eigenbelang. Want hoewel verwacht wordt dat sommige specialisten op de langere termijn minder gaan verdienen door de invoering van het DBC-systeem, gaat dat niet op voor hem. "Dan ben ik al met pensioen. Bij mij draait het om één ding: de zorg bevrijden uit de wereld van Kafka."
Bron: GPD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen