Gebrek aan goede zorg voor tuberculose en aids in noordelijk Angola

Array

“Artsen zonder Grenzen heeft een duidelijke taak in noordelijk Angola”, zegt Yared Kebede van de medische afdeling. Hij is net terug van een bezoek aan het project daar, waarin aids, tuberculose en malaria behandeld worden. “We hadden twijfels over onze rol in het land, omdat de oorlog daar inmiddels al weer en paar jaar voorbij is. Tegelijkertijd zien we dat de kennis van HIV/aids, tuberculose en malaria in het gebied erg beperkt is. Er zijn sowieso weinig medische voorzieningen.” De teams van Artsen zonder Grenzen in de steden Malanje, Mussende en Xá-Muteba behandelen momenteel 44 mensen met aidsremmers. Verder kunnen mensen zich bij het team laten testen op aids en krijgen ze daarna begeleiding bij de verwerking van het mogelijk ingrijpende nieuws. De teams behandelen verder de infecties die kunnen optreden omdat het aidsvirus de afweer van het lichaam aantast. Daarbij gaat het onder meer over tuberculose.
Artsen zonder Grenzen verzorgt ook basisgezondheidszorg voor de 440.000 inwoners van Malanje, Xá-Muteba en Mussende. 

Gebrek aan medische voorzieningen
Behandeling van tuberculose is in noordelijk Angola nauwelijks mogelijk. Er is nauwelijks medische infrastructuur en er is gebrek aan medisch personeel. Artsen zonder Grenzen steunt het nationale programma tegen tuberculose, dat op het moment 400 mensen bestrijkt. Een hoog percentage van de patiënten in het programma, 35 %, maakt de behandeling niet af. Dat heeft te maken met het gebrek aan basisgezondheidszorg, waardoor de patiënten niet goed gevolgd kunnen worden. Artsen zonder Grenzen zal de bestaande voorzieningen voor tuberculose versterken om de behandeling te verbeteren.

Bron: Artsen zonder grenzen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen