Hengelose ouderen in actie tegen het nieuwe zorgstelsel

Array

De ouderenbonden in Hengelo luiden de noodklok. Ouderen maken zich grote zorgen over het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. Met brieven naar Tweede Kamerleden proberen de samenwerkende ouderenorganisaties het tij te keren. ‘Laat ze de invoering desnoods een jaar uitstellen.’ Het nieuwe stelsel van zorgverzekeringen is zonder meer het gesprek van de dag. Tenminste voor de Hengelose ouderen. ‘Waar je ook maar komt, op de tennisbaan of in de kantine van een instelling, het gaat erover’, zegt H. Redemeijer, voorzitter van de Hengelose Seniorenraad. De wens om ‘iets’ te doen werd breed gedragen volgens Redemeijer. Vandaar de oproep van de ouderenorganisaties om een protestbrief te sturen. Seniorenraad, de algemene ouderenbond Anbo en de christelijke en katholieke ouderenbonden PCOB en KBO ondersteunen de protestactie. Het is de bedoeling dat Hengelose ouderen massaal brieven gaan sturen naar de politieke partijen in de Tweede Kamer. In de brief kunnen Hengelose ouderen hun ongenoegen uiten over de invoering van het nieuwe stelsel. ‘Duidelijke, consequente en objectieve informatie wordt zeer gemist’, aldus een voorbeeldbrief die inmiddels is opgesteld. ‘Kostbare maar nietszeggende spotjes op radio en tv verhogen de onzekerheid. Er is gebrek aan informatie omtrent de werkelijke kosten, of anders gezegd: gebrek aan inzicht in de consequenties voor de koopkracht van verschillende categorieën burgers zoals ouderen en gepensioneerden.’ De ouderen denken dat ze niet gecompenseerd worden voor de inkomensafhankelijk bijdrage. ‘Dat betekent dat hun jaarlijkse premie kan oplopen tot 2975 euro. Het zal u duidelijk zijn dat invoering van de wet op grote weerstand onder de bevolking stuit.’ De voorbeeldbrieven kunnen worden afgehaald bij verschillende adressen in Hengelo. De brief kan gestuurd worden naar een politieke partij van de voorkeur van degene die de brief ondertekent. In de brief wordt de zorg uitgesproken over de gevolgen van de nieuwe wet. ‘Wilt u nog eens kritisch kijken naar de wet vragen we aan de Kamerleden.’ In de modelbrief wordt aan de Kamerleden ook gevraagd de tijd de nemen voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel. ‘We willen niet dat het met stoom en kokend water wordt ingevoerd’, zegt Redemeijer. Concreet vragen de ouderenorganisaties om de invoering van het stelsel met een half jaar uit te stellen. Op die manier komt er meer tijd voor een betere voorlichting. Bovendien hebben alle instanties die met de invoering te maken hebben meer voorbereidingstijd. Ook het feit dat al wordt gewerkt aan een zogeheten reparatiewet geeft volgens Redemeijer aan dat het stelsel te snel wordt ingevoerd. Om ouderen behulpzaam te zijn bij hun protest is een modelbrief opgesteld. De brief kan per e-mail worden aangevraagd via [email protected] of [email protected].
Bron: Tubantia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen