Logeerhuis voor kinderen Ouders even ontlast

Array

Dronten krijgt mogelijk een logeerhuis voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis. De plaatselijke stichting Enjoy – It wil kinderen uit de wijde regio met lotgenoten laten genieten van het leven en tevens ouders ontlasten van de zorg voor hun kind met ADHD of de autisme verwante stoornis PDD – NOS. Enjoy-It heeft meerdere locaties op het oog in Dronten en is daarover in gesprek met de gemeente. In afwachting van een eigen logeerhuis organiseert de stichting al weekeinden in logeerhuizen buiten de provincie. Die logeerhuizen voldoen aan basisvoorwaarden van de stichting zoals kleine groepen kinderen in een afgeschermde, veilige omgeving.
Enjoy-It wil het liefst een eigen accommodatie van de grond krijgen voor maximaal 29 kinderen. Er moet voldoende ruimte zijn voor sport- en spel, een ecologische groente- en fruittuin en een kinderboerderij. ‘Met dieren met een hoog knuffelgehalte. Kinderen komen dan helemaal los’, zegt initiatiefnemer Willem Diepmaat.

Diepmaat zit samen met Ellen Bode achter de stichting Enjoy-It. Samen zorgen ze voor vier kinderen van wie twee met ADHD en een met PDD-NOS. ‘Het is zo moeilijk hulp te krijgen. We hebben maanden geadverteerd voor een middag opvang’, zegt Diepmaat. ‘Toen hebben wij wel ontdekt hoeveel vraag er naar was.’ Kinderen met beide ontwikkelingsstoornissen vragen extreem veel aandacht waaraan menige ouder dreigt te bezwijken. ‘Ouders hebben nooit echt tijd om tot zichzelf te komen, ze plegen roofbouw op zichzelf. Een weekeinde in een logeerhuis geeft ouders de kans om bij te tanken en er weer tegenaan te kunnen’, zegt Diepmaat. Op termijn wil Enjoy ook activiteiten op de woensdagmiddag.

Tijdelijke opvang voor kinderen met ADHD en PDD-NOS is dun gezaaid. De capaciteit is beperkt. ‘Het zijn kinderen die eigenlijk overal buiten vallen. Ze kunnen nog veel zelf, ze zijn niet erg genoeg’, denkt Bode. ‘En ouders kloppen pas laat aan om hulp.’

In de logeerhuizen wil Enjoy-It werken met kleine groepen kinderen met vaste begeleiders. Individuele, positieve aandacht staat voorop omdat kinderen zich dan ‘thuis en dus veilig voelen en kunnen genieten en onbevangen spelen’. Structuur en duidelijk staat voorop, met heldere afspraken en vaste rituelen. Diepmaat regelt de organisatorische kant van de stichting, Bode begeleidt de kinderen vanuit haar eigen ervaring. ‘Wij hebben zoveel steun en goede adviezen gehad dat wij die wel weer kunnen doorgeven.’
Bron: De Stentor

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen