WHO luidt noodklok over tbc

Array


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok over de explosieve stijging van het aantal tbc-gevallen in Afrika. In landen met veel seropositieven is het aantal besmettingen met de tbc-bacterie sinds 1990 verviervoudigd. Voor het hele Afrikaanse continent is de stijging gemiddeld 100 procent. Afrikaanse ministers van Volksgezondheid roepen op onmiddellijk maatregelen te nemen en de strijd tegen de ziekte op te voeren. Tbc is na HIV/aids de infectieziekte die de meeste slachtoffers maakt. Volgens cijfers van de WHO sterven wereldwijd jaarlijks twee miljoen mensen door de aandoening. Volgens de Nederlander Jaap Broekmans, senior consulent bij KNCV Tuberculosefonds, komen er momenteel elk jaar in Afrika 2,4 miljoen nieuwe tbc-patïënten bij. Meer dan een half miljoen Afrikanen sterft aan de ziekte. Broekmans had in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo de Afrikaanse ministers van volksgezondheid opgeroepen tot extra maatregelen. Sterke toename Afrika is het enige werelddeel waar elk jaar het aantal nieuwe tuberculosepatiënten sterk toeneemt. De HIV/aids-epidemie verergert de tuberculose-epidemie en omgekeerd. Mede daardoor neemt het aantal tuberculosepatiënten toe. Volgens gegevens uit 2003 zijn er in Afrika acht miljoen mensen met een dubbele infectie tuberculose-HIV/aids. ,,Het is tragisch dat we deze ziekte niet onder controle krijgen. Want ik ben het levende bewijs dat je tbc kunt behandelen en ervan kunt genezen”, zei de Zuid-Afrikaanse emeritus-aartsbisschop Desmond Tutu. Ook de vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela overleefde de ziekte. Door HIV/aids en tuberculose valt een groot deel van het bestaande personeel uit. Voor 18 van de 22 zwaar door tuberculose getroffen landen in Afrika is het gebrek aan een goed getrainde medische staf het belangrijkste knelpunt bij het terugdringen van tuberculose, aldus de WHO.
Bron: Planet & WHO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen