Creutzfeldt-Jakob Sittardse patiënt niet besmettelijk

Array

In het Sittardse Maaslandziekenhuis is een patiënt opgenomen met de ziekte Creutzfeldt-Jakob.

Het blijkt niet te gaan om een besmettelijke variant van de gevreesde gekkekoeienziekte (BSE). ,,Deze patiënt heeft de klassieke vorm. De volksgezondheid is niet in gevaar”, zegt arts infectieziekten C.Hoebe van de GGD Oostelijk Zuid-Limburg,

Hij bevestigt dat deze GGD, die ook infectieziekten voor de Westelijke Mijnstreek bijhoudt, vorige week een melding heeft gekregen van het Maaslandziekenhuis.

De klassieke vorm van Creutzfeldt-Jakob die bij deze patiënt is vastgesteld, komt in Nederland ongeveer vijftien tot twintig keer per jaar voor. ,,Het gaat om een neurologisch ziektebeeld dat kenmerken heeft van dementie”, legt Hoebe uit. ,,Het is een zeldzame aandoening, maar er is geen kans op besmetting.”

Sinds 2002, toen de meldingsplicht werd ingevoerd, is dit in Limburg het vijfde geval van een patiënt met de klassieke vorm van Creutzfeldt-Jakob. Gegevens van deze patiënt zouden zijn opgestuurd naar Engeland, waarna de diagnose volgde dat het niet om de besmettelijke vorm gaat.

Een woordvoerster van het Maaslandziekenhuis wil daar verder niet op ingaan: ,,Vanwege privacyredenen van onze patiënt doen we geen enkele mededeling.”

Bron: De Limburger

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen