Hersenbeschadiging verklaart mogelijk depressie na hartfalen

0
767

Bij patiënten die hartfalen hebben doorgemaakt, blijkt sprake van aanzienlijk verlies van weefsel in het deel van de hersenen dat het autonome zenuwstelsel reguleert. Dit verlies gaat ten koste van het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de bloeddruk en hartslag. De schade zit in hetzelfde gedeelte van de hersenen dat wijzigingen ondergaat bij een zware depressie.

Dit zou kunnen verklaren waarom mensen met hartfalen zo vaak depressief zijn. De hersenbeschadiging kan het vermogen van patiënten om aan lichamelijke oefening te doen aanzienlijk verminderen en verlaagt de algehele kwaliteit van leven. Klinisch is het van belang dat cardiologen zich realiseren dat hartfalen leidt tot een hersenbeschadiging en dat er geneesmiddelen of andere therapieën moeten komen die door de bloed-hersenbarrière heen kunnen, de genoemde hersenbeschadiging kunnen voorkomen en de hersenfunctie kunnen stimuleren.

Bron: Journal of Cardiac Failure

Vorig artikelHandreiking budgetregeling cliëntenraden ggz
Volgend artikelWilsonbekwame patiënten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.