Verbeterde ziekenhuisnota is tevens raadselachtig

Vanaf volgend jaar wordt kort ziekenhuisbezoek goedkoper. Dat is goed voor de portemonnee van de patiënt, want die behoudt langer zijn no-claim. Toch blijft de nieuwe nota raadselachtig. „Stel u brengt uw auto naar de garage omdat er nieuwe schokdempers onder moeten. Als u de auto komt halen en de rekening bekijkt, staan er allerlei handelingen op waar u niet om heeft gevraagd, zoals het vervangen van de achterbanden. U kijkt eens goed, maar de oude banden zitten er nog onder. De garagehouder zegt dat u toch moet betalen voor nieuwe autobanden omdat de gemiddelde klant die een nieuwe uitlaat moet ook de banden laat vervangen.“

„Zou u de rekening zomaar betalen?“, vraagt uroloog Tom Jansen uit Geldrop retorisch. Hij voert het voorbeeld op om uit te leggen hoe vreemd hij het nieuwe financieringssysteem van ziekenhuizen vindt. In de zorg krijgt de patiënt vaak wel een factuur waar specialisten op staan die hij nog nooit heeft gezien en behandelingen die hij niet heeft ondergaan. „Patiënten denken soms dat ik fraude pleeg “, zegt Jansen.
Dat de nota er op het eerste gezicht vreemd uitziet, komt doordat de factuur gebaseerd is op een gemiddelde prijs. Een voorbeeld: Van een patiënt die een kunstknie krijgt, wordt berekend wat de gemiddelde totale kosten zijn van zo’n ingreep. Dus de kosten van de orthopeed, de narcotiseur, bloedonderzoek, het aantal ligdagen, maar ook alle indirecte kosten zoals de portier van het ziekenhuis en de kosten van het gebouw.
Stel dat zo’n behandeling in ziekenhuis X gemiddeld 12.000 euro kost, dan krijgt iedere patiënt die in dat ziekenhuis een kunstknie krijgt een rekening van 12.000 euro. Een patiënt die veel minder zorg gebruikt dan de standaardbehandeling (bijvoorbeeld omdat bloedonderzoek niet nodig is of omdat hij veel sneller naar huis gaat dan de gemiddelde patiënt) krijgt nu toch een rekening waar al die kosten op staan.
Dit leidde eerder dit jaar tot commotie onder patiënten. De kamer heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid daarom verzocht de verwarring weg te nemen. „Dat gaat begin volgend jaar gebeuren“, zegt Eppo Bolhuis, directeur van DBC-onderhoud, de organisatie die zich bezig houdt met de invoering en verbetering van het financieringssysteem. Patiënten krijgen voortaan alleen nog een factuur waar de behandelingen op worden genoemd die ze ook hebben gehad.“
Verwarring Wat nog wel voor verwarring kan zorgen is dat de prijs van de meeste behandelingen wel even hoog blijft. „ De patiënt betaalt gewoon de gemiddelde kosten. „Het kan niet anders, want dat is de basis van het DBC-systeem“, zegt Bolhuis. Maar door op de factuur duidelijk te vermelden weke behandeling hij heeft gehad weet de patiënt in ieder geval dat er geen sprake is van een fout.“ DE FEITEN
Het nieuwe DBC-systeem
Het DBC-systeem moet de ziekenhuiszorg transparanter maken. Tot begin dit jaar kregen ziekenhuizen gewoon een bedrag waarmee ze alles moesten betalen: hun specialisten, medicijnen voor de patiënten en het licht, water, gas en catering bijvoorbeeld. Hoe dat geld precies werd verdeeld was niet duidelijk.
Het nieuwe systeem moet daar verandering in brengen. Voor elke behandeling moet het ziekenhuis een werkelijke prijs opstellen, waarin alle kosten zijn meegenomen.
Zo moet straks precies duidelijk worden waar elke euro in het ziekenhuis naar toe gaat.
De nieuwe rekeningen moeten de patiënten kostenbewuster maken en de ziekenhuizen in staat stellen met elkaar te concurreren.
Die concurrentie geldt nu al voor tien procent van de ziekenhuisbehandelingen. Dat percentage wordt telkens geleidelijk aan verhoogd.
Bron: Brabants Dagblad

Recente artikelen