Atorvastatine: geen effect bij diabetespatiënten op hemodialyse

Array

Statines komen te laat

Atorvastine had geen statisch significant effect op het samengesteld eindpunt bestaande uit cardiovasculair overlijden, niet fatal myocardinfarct en CVA bij diabetes mellitus type 2 patiënten op hemodialyse. Van de individuele primaire eindpunten kwam een fataal CVA vaker voor in de atorvastatine groep (2 vs 4%, p =0.04). De gezamenlijke cardiale events werden minder vaak gezien in de atorvastatine groep in vergelijking met de placebogroep (33% vs 39%, p=0.03). Echter alle cerebrovasculaire events samen en totale mortaliteit waren niet verschillend voor beide groepen. Dit waren de belangrijkste uitkomsten van dit Duitse placebo gecontroleerde prospectieve onderzoek bij 1255 diabetes 2 type patiënten die minder dan 2 jaar met hemodialyse behandeld werden.
Waarom atorvastatine het risico of een fataal CVA verhoogd konden de auteurs niet verklaren.
Wel trokken zij de conclusie dat men terughoudend moet zijn om te varen op ongecontroleerde observationele onderzoeken die wel een effect van statines bij hemodialyse patiënten konden aantonen.
En belangrijker, aldus de auteurs, is dat het effect van statines klein is, als het laat gegeven wordt, namelijk als de patiënten reeds terminaal nierfalen ontwikkeld hebben. Want subgroep analyses van interventietrials hebben laten zien dat statines bij patiënten met licht, milde en ernstig nierfalen wel degelijk het cardiovasculair risico kunnen verlagen.

 Dr. J.J. Beutler
internist/nefroloog
Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch
 
Bron: Cardiology.nl
 

Recente artikelen