Bezoek poli goedkoper

Array

Een kort bezoek aan een specialist in de polikliniek van het ziekenhuis wordt volgend jaar goedkoper. Daardoor is de kans groter dat patiënten aan het eind van het jaar geld terugkrijgen van hun zorgverzekeraar.

Hoe de nieuwe financiering van het bezoek aan een polikliniek er precies uit komt te zien, wordt 6 september besloten op een overleg tussen onder meer het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en de Orde van Medisch Specialisten.

Een simpel bezoek aan de specialist is begin dit jaar fors duurder geworden. Patiënten krijgen rekeningen die tot vijfenhalf keer hoger zijn dan het jaar daarvoor. De oorzaak is het nieuwe bekostigingssysteem van ziekenhuizen, het zogenoemde DBC-systeem (Diagnose Behandeling Combinatie).

Van een patiënt die bijvoorbeeld een kunstknie krijgt, wordt met dat systeem berekend wat de gemiddelde totale kosten van zo’n ingreep in een specifiek ziekenhuis zijn: niet alleen voor de orthopeed, de narcotiseur, bloedonderzoek en het aantal ligdagen, maar ook alle indirecte kosten, zoals voor de portier. Vervolgens wordt dat bedrag de standaardprijs voor die operatie in dat ziekenhuis, óók als de patiënt veel minder of meer zorg gebruikt.

Dit bekostigingssysteem geldt ook voor bezoeken aan de polikliniek, maar dat verandert volgend jaar. Dan gaat namelijk het nieuwe zorgstelsel in, waarvoor iedereen extra premie moet betalen. Wie weinig of geen zorg gebruikt, krijgt aan het eind van het jaar maximaal 250 euro van de premie als no claim terug.

Volgens Eppo Bolhuis, directeur van DBC-onderhoud, de organisatie die zich bezig houdt met de invoering van het nieuwe bekostigingssysteem, werkt het kabinetsbeleid niet goed als mensen na een bezoekje aan de oogarts hun no claim al verspelen door de hoge kosten. Daarom wordt de financiering van polikliniekbezoek aangepast. ”Het is immers bedoeld om mensen bewuster met zorg om te laten gaan. Die prikkel is dan verdwenen.” Bron: Parool

Recente artikelen