INSPRA : Over goed nieuws, nieuwe resultaten, en Evidence Based Medicine

Array

In de nieuwe Guidelines voor de behandeling van Congestive Heart Failure van de European Society is eplerenone (INSPRA) opgenomen voor de behandeling van post infarct-patiënten met linker ventrikel dysfunctie en symptomen van hartfalen. Dit is natuurlijk goed nieuws – en een steun in de rug voor cardiologen die deze therapeutische aanvulling willen toepassen bij hun infarct-patiënten.

De guidelines hebben INSPRA de hoogste klasse (“class I”) en het één na hoogste “ level of evidence” (level B) toebedeeld, wat betekent dat er bewijs is, en algehele overeenstemming, dat behandeling met eplerenone gunstig is, bruikbaar en effectief in deze patiëntenpopulatie – en dat dit bewijs gebaseerd is op gegevens verzameld in één grote, gerandomiseerde studie, dan wel gebaseerd op grote, niet gerandomiseerde studies. In het artikel waarin de Commissie deze guidelines heeft gepubliceerd (EHJ:2005;1115-1140) wordt uitvoerig gerefereerd aan de resultaten van de EPHESUS studie, een ondubbelzinnige wetenschappelijke waardering van deze studie.
Zoals bij elke grote studie wordt de “main paper” waarin de belangrijkste resultaten worden gepubliceerd, vaak gevolgd door afgeleide analyses uit de grote database. Recent zijn dan ook nieuwe resultaten verschenen (Pitt et al. Eplerenone reduces early mortality after AMI: JACC 2005 Vol 46(3):425-431). Hierin wordt beschreven dat eplerenone al na 30 dagen behandeling een significante mortaliteits afname geeft (relatieve reductie 31% !) ten opzichte van placebo. Deze resultaten zijn nog gunstiger dan wat eerder was gepubliceerd in de “main paper”, 15% reductie na 16 maanden behandeling. Op basis van dit onverwachte, vroege effect van behandeling met INSPRA moet het in de vroege (hospitaal) fase van het infarct worden gestart. De consequentie van al deze gunstige berichten kan niet anders zijn, dan dat INSPRA moet worden toegevoegd aan het therapeutisch arsenaal voor hartfalen als gevolg van een infarct. De formularium- , repertorium- , en geneesmiddelencommissies in Nederland zullen, na kennis genomen te hebben van deze informatie, INSPRA, dat bewezen “gunstig, bruikbaar en effectief” is voor de bedreigde patient met een infarct gecompliceerd door hartfalen, in hun bestand opnemen. Evidence based medicine : they gave us the evidence, now give them the medicine. Dr. P.H.J.M. Dunselman, Amphia Ziekenhuis, Breda
Bron: Cardiology.nl

Recente artikelen