Koffie helpt ook al tegen kanker

Array

Koffie is voor Amerikanen de belangrijkste bron van anti-oxidanten – gezonde stoffen die de beschadiging van cellen (kanker) tegengaan. Vier kopjes is beter dan twee! In koffie zit polyphenol, een anti-oxidant die de beschadiging van cellen en DNA voorkomt. Goed voor Amerikanen die weinig fruit en groente eten, een andere belangrijke bron van anti-oxidanten. Iemand die vier kopjes per dag drinkt, heeft minder kans op bijvoorbeeld leverkanker, dan iemand die ophoudt na twee kopjes.Koffie helpt ook al tegen kanker Koffie is voor Amerikanen de belangrijkste bron van anti-oxidanten – gezonde stoffen die de beschadiging van cellen (kanker) tegengaan. Vier kopjes is beter dan twee! In koffie zit polyphenol, een anti-oxidant die de beschadiging van cellen en DNA voorkomt. Goed voor Amerikanen die weinig fruit en groente eten, een andere belangrijke bron van anti-oxidanten. Iemand die vier kopjes per dag drinkt, heeft minder kans op bijvoorbeeld leverkanker, dan iemand die ophoudt na twee kopjes. Koffie
Dat beweert een Amerikaanse hoogleraar, Joe Vinson van de Universiteit van Scranton. Hij zette op een rijtje hoeveel anti-oxidanten zitten in honderd verschillende soorten voedsel en drankjes. Hij bekeek ook hoeveel Amerikanen binnenkrijgen van al die voedselsoorten. Koffie levert de meeste anti-oxidanten (1.299 milligram), thee blijkt op afstand nummer 2, banaan (76 milligram) pas op de derde plaats. Gezond?
De koffieverslaafde hoeft zich dus niet te schamen: koffie is gezond. Of niet? Van koffie is al van alles beweerd: het helpt suikerziekte voorkomen, dat is vrij zeker. Maar het verhoogt de bloeddruk en de cholesterolspiegel (lees Voeding: Koffie zonder suiker). Bovendien stelt Vinson dat groenten en fruit de beste leverancier van anti-oxidanten blijven: daar zitten ook weer andere gezonde stoffen in zoals vitaminen, mineralen en vezels.
Bron: Elsevier

Recente artikelen