Hoogervorst: Nu geen marktwerking kraamzorg

Array

Eerst moet de zorgautoriteit in werking zijn

Hoewel de kraamzorg er wel rijp voor lijkt te zijn, komt er nog geen marktwerking in de kraamzorg. Dat schrijft minister Hoogervorst in reactie op een rapport van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Het CTG adviseerde juist de vaste tarieven in de kraamzorg los te laten.
Volgens het begin dit jaar uitgebrachte rapport, Prestaties zorgverzekeraars bij inkoop kraamzorg, is de kraamzorg goed toegankelijk en functioneert het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars redelijk tot goed. Daarmee komt het loslaten van de tarieven wat het CTG betreft in beeld.


Geen nieuwe initiatieven
Maar Hoogervorst denkt daar anders over, althans voorlopig. “Ik heb de Kamer toegezegd dat ik afzie van nieuwe marktinitiatieven en verdere liberalisering van de gezondheidszorgmarkt zolang de zorgautoriteit er niet is”, schrijft hij de Tweede Kamer. Dat betekent volgens hem ook dat er zolang geen uitbreiding komt van de vrije tarieven in de gezondheidszorg.

Zorgautoriteit

Als de Zorgautoriteit er is, zal Hoogervorst die vragen de invoering van vrije tarieven in de kraamzorg te onderzoeken. Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van de zorgverzekeraars, stelde in een reactie op het CTG-rapport het nog te vroeg te vinden voor marktwerking in de kraamzorg.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen