Ondersteuning stoppen met roken meest kosteneffectief

Het bieden van ondersteuning om te stoppen met roken is de meest kosteneffectieve manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
  Dit stelt Oscar H. Franco-Durán in zijn proefschrift ‘Cardiovasculaire ziektepreventie: van meta-analyses tot levensverwachting’ waarop hij woensdag aan de Erasmus Universiteit promoveert.

Voor de primaire preventie van HVZ blijken statines duur en zouden niet de eerste keus moeten zijn. In de eerste plaats zou ondersteuning geboden moeten worden bij het stoppen met roken en aspirine aan personen met een gemiddeld tot hoog risico op HVZ.
Daarnaast heeft Franco-Durán een niet-medicamenteus alternatief ter preventie van HVZ in plaats van het in 2003 gelanceerde concept van de zogenoemde ‘Polypil’ ontworpen; de Polymaaltijd. Deze maaltijd bevat zes ingrediënten (vis, pure chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn) die in theorie HVZ met 75% kunnen doen dalen. Deze analyse illustreert dat voedingsinterventies vergelijkbare resultaten als de Polypil kunnen hebben, met waarschijnlijk minder bijwerkingen.

Bron: MedNet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen