rTMS vermindert frequentie auditoire hallucinaties

Array

Temporopariëtale repetitieve transcraniale magnetische stimulatie (rTMS) blijkt effectief bij het verminderen van de frequentie van auditoire hallucinaties bij patiënten met schizofrenie of een schizo-affectieve stoornis. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Auditoire hallucinaties bij patiënten met schizofrenie of een schizo-affectieve stoornis zijn vaak therapieresistent en veroorzaken stress en gedragsproblemen. Uit voorlopig onderzoek van Ralph Hoffman e.a.van Yale University School of Medicine in New Haven (USA) onder 24 patiënten bleek dat met 1-hertz temporopariëtale repetitieve transcraniale magnetische stimulatie (rTMS) een aanzienlijke vermindering van auditoire hallucinaties optrad ten opzichte van nep-stimulatie.Nu zijn de resultaten beschikbaar van de volledige onderzoeksgroep van 50 patiënten. De rechtshandige patiënten die ten minste 5 maal per dag auditoire hallucinaties hadden kregen willekeurig een behandeling met rTMS of met nep-stimulatie. In totaal werd in dit dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoek gedurende 9 dagen 132 minuten rTMS toegediend op 90% van de motoire drempel. De Hallucination Change Score verbeterde significant bij rTMS ten opzichte van de nep-stimulatie. En dat gold ook voor de Clinical Global Impressions Scale. De frequentie van de auditoire hallucinaties nam significant af met rTMS ten opzichte van de nep-stimulatie. Er waren geen aanwijzingen dat het neurocognitieve functioneren door rTMS afnam. De onderzoekers concluderen dat het de moeite waard is temporopariëtale 1-hertz rTMS als interventie bij auditoire hallucinaties verder te onderzoeken. De gegevens suggereren dat rTMS de frequentie van deze hallucinaties doet afnemen door selectief bepaalde neurobiologische factoren te beïnvloeden.
Bron: Biological Psychiatry

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen