Nieuw vitamine-D-preparaat dialysepatiënten

Array

Op 12 september komt het geneesmiddel Zemplar (paricalcitol) in Nederland op de markt. Zemplar is een nieuw vitamine-D-preparaat voor hemodialysepatiënten.
  Dr. Roel Huisman, nefroloog en medisch directeur van het Dialyse Centrum Groningen is verheugd met de introductie van het nieuwe middel, dat niet leidt tot te veel calcium en fosfaat in het bloed. “Van onze 220 patiënten zou ik schatten dat zeker de helft wel eens te hoge calcium- en fosfaatspiegels krijgt van de huidige medicijnen. Deze patiënten zouden beslist baat hebben bij dit nieuwe middel. Zeker nu we de laatste jaren hebben ontdekt dat zelfs calciumspiegels die we vroeger veilig achtten, toch een fors toegenomen sterfte veroorzaken.”
In de Verenigde Staten wordt het middel al sinds 1998 toegepast. In 2003 werd in de New England Journal of Medicine een onderzoek onder 67 duizend hemodialysepatiënten gepubliceerd (Teng M. et al, N Engl J Med 2003; 349:446-456, Jul 31, 2003). Hieruit bleek dat in een periode van drie jaar de sterfte onder de gebruikers van Zemplar 16 procent lager was dan onder gebruikers van traditionele vitamine-D-preparaten.
Bron: ABBOTT Nederland B.V

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen