Wolters Kluwer koopt divisie NDCHealth

Array

Wolters Kluwer neemt de farmaceutische datatak van het Amerikaanse NDCHealth over. Het uitgeverijconcern telt $382 miljoen in contanten neer voor deze aanwinst, die informatie over medicijngebruik van consumenten levert aan farmaciegiganten als Pfizer, Genentech en GlaxoSmithKline.
De NDCHealth-divisie behaalt in 2005 naar verwachting een omzet van $165 miljoen en een aangepaste winst van $36 miljoen. Het onderdeel telt 450 werknemers en zal volgend jaar ongeveer 3 eurocent bijdragen aan de winst per aandeel van Wolters Kluwer. 
Het Amerikaanse bedrijf is de grootste overname die Wolters Kluwer heeft verricht sinds het aantreden van bestuursvoorzitter Nancy McKinstry in 2003. Overigens voorspelde McKinstry begin deze maand bij de presentatie van de halfjaarcijfers al dat het Nederlandse concern zijn positie als één van de grootste uitgevers van medische informatie wil blijven versterken, hetzij door overnames, hetzij door autonome groei. 

Het NDCHealth-onderdeel brengt dagelijks in kaart welke medicijnen door ruim 1,4 miljoen artsen worden voorgeschreven. Ook verstrekt het informatie aan farmacieproducenten over hoe goed hun nieuwe pillen worden verkocht. De onderneming assisteert klanten eveneens bij het verdedigen van hun marktaandeel. 
Met de acquisitie komt Wolters Kluwer in het vaarwater van VNU terecht. Het Haarlemse concern heeft afgelopen juli namelijk een overnamebod van €5,8 miljard uitgebracht op het Amerikaanse IMS Health, de marktleider in het bijhouden van welke medicijnen door mensen worden gebruikt. Overigens is deze partij met 6400 werknemers vele malen groter dan de aanwinst van Wolters Kluwer. Volgens analist Sander van Oort (Van Lanschot) moet de Amerikaanse overname van Wolters Kluwer dan ook niet als een koerswijziging van de uitgever worden gezien. „Wolters leverde al informatie aan bankiers, dokters en juristen. Daar komt nu een beroepsgroep bij. Ook geeft de acquisitie aan dat de onderneming zich wil begeven op markten met een wat hogere groei.” 
De overige onderdelen van NDCHealth worden voor ongeveer $600 miljoen verkocht aan de Amerikaanse branchegenoot Per-Se Technologies. Daartoe behoort ook de divisie die factureringssoftware levert aan dokters. Dit onderdeel kwam vorig jaar in opspraak, waarna de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een onderzoek instelde naar de wijze waarop het omzet had geboekt in 2002, 2003 en 2004. Door deze kwestie heeft NDCHealth zijn resultaten over die jaren licht moeten herzien.
Bron: De Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen