Kraambureau bezorgd over zorgveiling

Array

Digitaal zorg inkopen? Straks worden de zorg voor opa van negentig en een ongeboren baby’tje verkocht via internet. Is dat echt wat we willen?“.Met deze woorden uit directeur T. de Jong van de Stichting Provinciale Kraamzorg en Entadministratie Zeeland (SPKEZ) zijn zorgen over de commercialisering van de kraamzorgmarkt. Hij geeft aan vooral moeite te hebben met een nieuwe trend: het veilen van kraamzorg.
  Via de website zorgveiling.nl. plaatsen verzekeraars Achmea en Menzis een deel van die zorg op deze virtuele marktplaats, waarna die onder de hamer gaat. Kraambureaus kunnen vervolgens op elk individueel geval hun bod uitbrengen, waarna de laagst biedende instelling de zorg voor moeder en kind toegewezen krijgt.
Het gevolg van deze nieuwe manier van werken is een hevige prijzenslag, waarbij de ene kraamzorginstelling de andere uit de markt drukt. Inmiddels zijn verschillende bureaus op de fles gegaan of afgeslankt.

„In Zeeland valt de situatie nu nog wel mee“, verklaart De Jong. „Achmea en Menzis hebben hier niet zoveel klanten.“ De directeur maakt zich echter wel zorgen over de gevolgen op lange termijn. „Veel instellingen staan nu al onder druk. Er worden minder babies geboren, terwijl het aantal zorgbureaus wel toeneemt. Nu moeten die instellingen ook nog eens goedkoper diensten gaan verlenen, omdat ze anders niet aan bod komen.“

De gevolgen van die situatie kan De Jong zo opnoemen. „Er blijft geen geld over voor goede opleidingen en fatsoenlijke dienstverlening. De kwaliteit van de kraamzorg zal er ontegenzeggelijk op achteruit gaan.“

De Jong maakt zich verder druk over de werkwijze van zorgveiling.nl. „Die is niet transparant. Als wij een bod doen en niet gekozen worden, krijgen we niet te zien wie de verantwoordelijkheid voor die zorg wel heeft gekregen en voor hoeveel geld. Dat is bij een normale veiling natuurlijk wel zo.“

Het veilen van kraamzorg is nog maar het begin van een groeiende trend, vreest De Jong. „Het zit er dik in dat straks ook via de website geboden kan worden op zaken als thuiszorg en hulpmiddelen. Die markt is immers veel groter dan die van de kraamzorg, dus commercieel gezien nog interessanter.“

Ethisch
De directeur van de zorginstelling zet ook op ethisch gebied vraagtekens bij het veilen van de zorg. „We moeten ons afvragen: willen we dit met zijn allen wel? Voor we het weten moeten we straks al onze zorg via internet inkopen. Dan staan de kwalen van allerlei zieke en hulpbehoevende mensen op een website. Daar maak ik me echt wel zorgen over.“
Bron: PZC

Recente artikelen