Torische lens voorkomt hoornvliestransplantatie

Array

Hoornvliestransplantatie kan een heel succesvolle behandeling zijn. Een afstoting van het transplantaat is echter een belangrijke en gevreesde complicatie. Daarom is het zinvol een transplantatie te voorkomen of uit te stellen. Bij bepaalde slechtzienden door hoornvliesafwijkingen kan zo’n transplantatie voorkomen worden door een torische lens in het oog aan te brengen. Dit stelt Marjolijn Bartels in haar proefschrift Mogelijkheden om het (visuele) resultaat te verbeteren bij corneatransplantaties, corneapathologie en astigmatisme. Zij promoveert op 7 september 2005 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bartels is nagegaan of afstoting van het hoornvliestransplantaat tegengegaan kan worden door donor en ontvanger te matchen op HLA antigenen. Het blijkt inderdaad zo te zijn dat het aantal transplantaten zonder afstoting gedurende de eerste drie jaar na transplantatie significant hoger is bij HLA type A identieke antigenen (80% versus 50% bij niet identieke antigenen).

Naast de effecten van het plaatsen van een torische lens in ogen met hoornvliesafwijkingen heeft zij verder bekeken wat de effecten zijn van deze lens in ‘gezonde’ ogen met een hoge cilinder en bij- of verziendheid. Vooral bij de groep ernstig bijziende mensen lijken de resultaten zeer gunstig te zijn en mogelijk zelfs beter dan na laserbehandeling (LASIK). Bij verziende mensen is de voorspelbaarheid van het resultaat minder. Wel was in beide groepen de effectiviteit en de veiligheid van de behandeling hoog gedurende een minimale follow-up duur van zes maanden.

Bron: Erasmus MC

Recente artikelen