NIVEL maakt snoezelhandboek voor verzorgenden

Array

Naar aanleiding van het NIVEL-onderzoek naar de effecten van snoezelen (zintuigactivering) in de 24-uurszorg aan demente verpleeghuisbewoners is nu een handboek verschenen.

Het handboek is bedoeld voor verzorgenden, verzorgenden in opleiding, leidinggevenden en beleidsmakers. Verzorgenden (in opleiding) kunnen ermee aan de slag om snoezelen te integreren in de zorg aan ouderen met dementie. Leidinggevenden en beleidsmakers kunnen het gebruiken ter ondersteuning van de implementatie van snoezelen in de zorg. In het handboek zijn meer dan 170 praktische voorbeelden en citaten opgenomen.

Het handboek bestaat uit een kleine multomap met daarin vier boekjes.

  • Deel 1: zintuigactivering
    Dit deel beschrijft snoezelen als methode om de kwaliteit van leven van ouderen met dementie te verbeteren.
  • Deel 2: bewonersgerichte omgangsvormen
    Dit deel gaat in op de bewonersgerichte werkhouding die nodig is om het snoezelen goed toe te kunnen passen.
  • Deel 3: implementatie
    In dit deel staan bevorderende en belemmerende factoren voor een succesvolle implementatie van snoezelen in de zorg op een rij.
  • Deel 4: achtergrond en onderzoeksresultaten
    Dit deel beschrijft de achtergronden en de resultaten van het onderzoek naar de effecten van snoezelen in de zorg.

Deel 1 en 2 zijn met name gericht op uitvoerende zorgverleners en zorgverleners in opleiding. Deel 3 en 4 zijn meer bedoeld voor leidinggevenden, beleidsmakers en anderen die geïnteresseerd zijn in implementatie en de onderzoeksresultaten die ten grondslag lagen aan het handboek.

Het trainingscentrum Bernardus/Fontis te Amsterdam heeft de training en de methodiek ontwikkeld die in het handboek beschreven worden. Het NIVEL onderzocht de effecten van deze methodiek en evalueerde het implementatieproces in zes verpleeghuizen. De positieve onderzoeksresultaten voor zowel bewoners als zorgverleners leidden tot de vraag naar een handboek voor de praktijk. Snoezelen als onderdeel van de belevingsgerichte zorg wordt inmiddels breed uitgedragen door het trainingscentrum Bernardus/Fontis, in Nederland maar ook daarbuiten.

Subsidiënt(en)

  • Stichting het R.C. Maagdenhuis
  • ZonMw 

Samenwerkingspartner(s)

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen