Orthopeden gaan naar de beurs

Array

Onder de titel ‘Orthopeden gaan naar de beurs’ zijn de Nederlandse Orthopeden aanwezig met grote stand op de 50plus beurs in Utrecht. Hert is tevens de start van de campagne Zorg voor Beweging, een campagne die voor meer begrip en bekendheid moet zorgen voor de Nederlandse orthopedie. De orthopeden richten zich bovendien met een eigen magazine tot hun publiek.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een beroepsgroep van medisch specialisten zich op een dergelijke manier presenteert. De 50plus beurs wordt gehouden van 21 t/m 25 september gehouden in de jaarbeurs in Utrecht. Op de stand kunnen mensen een o.m. een kijkoperatie ‘beleven’ en zelfs uitvoeren, worden demonstraties gehouden van orthopedische technieken en wordt voorlichting gegeven.
Het magazine van de Orthopeden dat dezelfde naam draagt als de campagne, wordt op de beurs geïntroduceerd. Het magazine wordt uitgedeeld bij de orthopedische praktijken in de Nederlandse ziekenhuizen.

en overbelastingsklachten.’
Botten en gewrichten
‘De orthopeed is een specialist die zorg heeft voor beweging’, legt Jeroen van der List uit. Hij heeft een praktijk in het Bernhove Ziekenhuis in Oss/Veghel en is woordvoerder van de NOV, de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. ‘Veel bewegingsproblemen zijn gelukkig van tijdelijke aard en kunnen dus verholpen worden.’
Mensen kennen het specialisme van het aanmeten van orthopedisch schoeisel en steunzolen. ‘Met alle respect, maar dat is zeer beperkte visie op ons vakgebied. We benadrukken dat we zorgen voor het bewegen van mensen, we doen het beenderenstelsel en de gewrichten.’ Orthopeden herkennen, voorkomen, verlichten of genezen klachten, ziekten en afwijkingen van het steun- en bewegingsstelsel.

Betekenis
Met een opvallende campagne onder het motto ‘Zorg voor Beweging’ zoeken de orthopeden contact met de Nederlandse samenleving. Jeroen van der List: ‘We zijn trots op ons werk en willen graag vertellen wat voor we voor onze patiënten kunnen betekenen.’ Publiek en patiënten zijn zich nauwelijks bewust van de grote maatschappelijke en economische betekenis van orthopedie. Naar schatting een derde deel van het ziekteverzuim en van arbeidsongeschiktheid wordt veroorzaakt door aandoeningen van het steun- en bewegingsstelsel. ‘We ontwikkelen ultramoderne methoden om patiënten, soms letterlijk, weer op de been te krijgen. Met de nieuwste hightech operatietechnieken gaat dat steeds sneller en met minder overlast en pijn voor de patiënt. Uiteindelijk is iedereen er bij gebaat dat je weer zonder beperkingen snel aan het gewone leven kunt deelnemen.’

Blessures voorkomen
Bekendheid met orthopedie helpt ook bij het voorkomen en verhelpen van de orthopedische ziektelast. ‘We zien het toch als onze taak om duidelijk te maken welke behandelingen zuinig, zinnig en veilig zijn. Ook vragen we aandacht voor preventie. Meer begrip voor ons bewegingsstelsel helpt problemen en blessures voorkomen.’
De NOV heeft foldermateriaal ontwikkeld over de meest voorkomende orthopedische ingrepen. ‘Denk aan knieoperaties, nieuwe heupen en lage rugpijn. Maar de orthopeed is ook de specialist die veel van doen heeft met sportblessures, artrose, osteoporose, hernia’s

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen