Huisartsenposten breder inzetbaar

Array

Bij het verbeteren van de huisartsenzorg in Nederland is een belangrijke rol weggelegd voor de huisartsenposten, zo stelt Joke Lanphen (huisarts en lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg) in een interview met De Huisarts in Nederland. Volgens haar zou er in elke regio een fijnmazig net van eerstelijns-centra moeten komen, waarvan de organisatie en ondersteuning wordt geregeld vanuit één regionaal centrum. "Groot organiseren en klein uitvoeren", aldus Lanphen. "Daarvoor zijn de huidige huisartsenposten een voortreffelijke mogelijkheid, daar kan overdag veel worden gedaan aan de ondersteuning van de dagzorg."

Volgens Lanphen functioneert het model van de huisartsenposten goed en geeft het huisartsen de ruimte om een groeiende zorgvraag in Nederland aan te kunnen. Zij gaat daarom in het interview nog een stap verder: "Ik zou het
model dat we nu in de avond, nacht en weekenden hebben ook willen invoeren voor de dagzorg. Wij (huisartsen, red.) werken daar, maar hebben geen zorgen over personeelsproblemen en facilitaire zaken. (…) Iets dergelijks lijkt
mij overdag ook wenselijk. Want heel veel jonge huisartsen vestigen zich niet omdat ze de rompslomp van een praktijk niet willen. (…) Er moet nu dus wel een club komen die door heel Nederland organisaties opzet en in
stand houdt, waar deze dokters hun werk kunnen doen. De LHV zou daarin een voortrekkersrol moeten spelen, dat lijkt mij een heel goed plan."

Bron: De Huisarts in Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen