Sportblessures vragen om deltaplan sportgeneeskunde

Array

5 miljoen Nederlandse sporters worden jaarlijks geconfronteerd met ongeveer 700.000 blessures. Steeds meer geblesseerde sporters vinden de weg naar de gespecialiseerde sportmedische centra omdat die de behandeltijd van blessures fors kunnen terugdringen. Daardoor kunnen deze sporters sneller terug naar hun werk en naar hun oude sportniveau.

 Vorig jaar hebben de sportmedische instituten circa 100.000 verrichtingen uitgevoerd. Zeker 75% was gericht op het behandelen van blessures terwijl de resterende 25 procent is toegespitst op preventie en prestatieverbetering. Dit jaar neemt het aantal blessures toe (en de daarbij behorende behandelingen) tot 120.000 verrichtingen (stijging van 20%) wat een extra zorglast betekent voor sportartsen en hun medewerkers.

Wil VWS de ambitieuze doelstellingen, vastgesteld in de nieuwe nota Tijd voor Sport, realiseren dan zijn op korte termijn tientallen sportartsen extra nodig aldus de Vereniging voor Sportgeneeskunde De VSG deelt de VWS analyse dat aanzienlijk meer Nederlanders moeten gaan bewegen. Denk bijvoorbeeld aan de snel groeiende problematiek van het overgewicht. Zeker 90% van de Nederlanders die wel willen bewegen blijven structureel inactief wegens vermeende medische beletselen.

Juist sportgeneeskunde is er om deze al dan niet vermeende obstakels op te ruimen. Sportgeneeskunde is een essentiële factor bij het in daadwerkelijk in beweging houden van de ruim 5 miljoen actieve sporters. “De nieuwe VWS nota Tijd voor Sport maakt hiervoor de weg vrij”, aldus Ron du Bois, voorzitter (en sportarts) VSG.

Ook RIVM cijfers tonen aan dat de komende jaren er tientallen sportartsen extra nodig zijn, inclusief de daarbij behorende financiële infrastructuur. De uitbreiding van het aantal sportartsen is op korte termijn essentieel om de –terechte- ambitieuze doelstellingen van de overheid te realiseren. Sportgeneeskunde verwerft onder andere door de vertrekpunten die VWS in deze nota formuleert een volwaardige plaats in de beroepen- en opleidingstructuur van de gezondheidszorg .

De VSG is bijzonder geïnteresseerd in de concrete vervolgstappen en de benodigde financiële infrastructuur die VWS in dit kader effectueert . Ron du Bois:” Het nieuwe VWS-beleid is een trendbreuk met de tot nu toe gevoerde politiek van de overheid. VWS maakt terecht een duidelijke beleidskeuze. Gezondheid zelf is nu, aldus dit ministerie, voor miljoenen Nederlanders de belangrijkste drijfveer voor het
sporten/bewegen.

Zij omarmen de vertrekpunten die VWS heeft verankerd, maar wij moeten tegelijkertijd bewerkstelligen dat de overheid ons het instrumentarium in de praktijk aanreikt om bijv. de wassende stroom blessures goed op te kunnen vangen. Nu al zien we dat de medewerkers van de sportmedische instituten op de toppen van hun tenen moeten lopen om al te grote wachtlijsten te voorkomen.” Deze nota is een erkenning van het vele werk dat de VSG in de afgelopen 40 jaar heeft verricht. De nota zal dan ook op 1 december 2005 tijdens het jubileumcongres ( Noordwijkerhout) veel stof geven tot discussie .

Interessante links:
www.sportgeneeskunde.com
www.sportzorg.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen