Suikervervanger onterecht van Europese markt geweerd

Array

‘Suikervervanger stevia wordt doelbewust van de markt gehouden’

Veel suiker is slecht dat is bekend daarnaast wordt overmatig gebruik van suiker in verband gebracht met het ontstaan van diabetes van het type 2. Toch zijn er goede alternatieven voor suiker die gek genoeg niet op de markt verschijnen. Stevioside is zo’n alternatief zoetmiddel en komt uit de steviaplant Mogelijk is deze suikervervanger een wondermiddel. De Europese Commissie laat stevia echter niet toe omdat het mogelijk toxisch zou zijn. Tevens zou het impotentie veroorzaken. Volgens de Leuvense professor Jan Geuns wordt stevia onder druk van de suikerindustrie doelbewust van de markt gehouden. Geuns heeft de leiding over het lab voor Functionele Biologie aan de KULeuven. Volgens hem zijn de voordelen van stevioside groot. Het is stabiel, wat wil zeggen dat de chemische structuur ook bij hoge temperaturen niet verandert. Suiker doet dat wel: het karameliseert als je het bakt en door het karamelisrem ontstaan in de suiker verschillende kankerverwekkende stoffen En suiker is rijk aan calorieën en die eigenschap heeft Stevioside niet. En ook tandartsen zouden blij moeten zijn, de stof heeft geen nadeling effect op het gebit.

En dat is nog niet alles, hoge concentraties van stevioside verlagen de bloeddruk van patiënten met hypertensie. En in zijn onderzoeken bleken de concentraties aan vetten en glucose in proefpersonen niet te veranderen na inname van stevioside. Ook heeft stevioside enkele veelbelovende eigenschappen die nuttig kunnen zijn in de behandeling van diabetes van het type 2. Bovendien zijn er geen nevenwerkingen van bekend, zegt Geuns.

De Europese Commissie weigerde in 2000 stevia toe te laten, met als argument het gebrek aan kritische wetenschappelijke studies over stevia en discrepanties tussen de beschikbare studies. Maar Geuns heeft al in 1997 een dossier bij het Voedselagentschap ingediend om stevia als voedingssupplement te laten herkennen.
Toch heeft het indienen van de onderzoeks resultaten niet geleid tot een erkenning van Stevia. Geuns vermoedt dat er een dubbele agenda is:
"Men heeft met alle mogelijke middelen getracht om het onderzoek onderuit te halen. Er is blijkbaar een grote lobby achter de suikerindustrie die enorme belangen verdedigt. Ik kan maar één conclusie trekken, men houdt stevia doelbewust van de markt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen