Blije hersengolven versterken de afweer

Array

Tobben blijkt echt slecht voor de gezondheid. Voor het eerst hebben onderzoekers ‘live’ gevolgd hoe iemands emotionele gesteldheid de afweer beïnvloedt. Wie verdrietig of neerslachtig is, heeft meer kans om ziek te worden, zo suggereert het onderzoek. Een beetje vreemd blíjft het. Wie opgewekt is, heeft minder kans om ziek te worden dan iemand die voortdurend tobt of die depressief is. Terwijl je toch zou zeggen: wat maakt het voor het oplopen van een virusje nou uit hoe u zich voelt? Noorderlicht gaf er deze week antwoord op.  Aanleiding was de promotie van Mw. A.H. van Stegeren.

De rol van stresshormonen in het geheugen voor emotionele gebeurtenissen  

Mensen onthouden emotionele gebeurtenissen beter dan gebeurtenissen die niet opvallen. De relatie tussen emotie, stress en geheugen is echter niet zo eenduidig als die misschien lijkt. Anda van Stegeren stelde in haar promotieonderzoek de vraag centraal welke rol de stresshormonen noradrenaline en cortisol spelen bij het geheugen voor emotionele gebeurtenissen, en of er hier seksverschillen bestaan. In een aantal experimentele studies toonde ze proefpersonen emotionele en neutrale plaatjes. Vooraf kregen de proefpersonen óf een ‘bètablokker’ toegediend, om de noradrenalinespiegel te verlagen, óf een placebo. Van Stegeren constateerde dat noradrenaline essentieel is als neurotransmitter in de menselijke amygdala – twee kernen in het limbisch systeem die een belangrijke rol spelen bij emotionele informatieverwerking -, en voor het geheugen van emotionele informatie. Ook constateerde ze dat vrouwen en mannen verschillen in de wijze waarop ze emotionele gebeurtenissen of informatie verwerken. Zo vertoonden de vrouwelijke proefpersonen bij de emotionele plaatjes die ze hadden onthouden méér activatie in de linker amygdala dan mannen. Voorts onthielden de mannen vooral centrale kenmerken van emotionele stimuli (zoals plaatjes), en de vrouwen juist details, hetgeen beïnvloed wordt door noradrenaline. Van Stegeren constateerde ook dat de bètablokkers het geheugen voor emotionele informatie aantasten. Haar bevindingen kunnen van groot belang zijn voor de behandeling van stoornissen waarbij stresshormonen een rol spelen, en sluiten aan bij de actuele discussie over de toepasbaarheid van bètablokkers – veel gebruikt tegen hoge bloeddruk en hartproblemen – bij posttraumatische stressstoornis.
 
Promotie
Mw. A.H. van Stegeren / Klinische psychologie
Noradrenaline and Emotional Memory. The role of noradrenaline in memory for emotional events.     
     
Promotor
prof. dr. W.T.A.M. Everaerd
    Locatie
     
Aula van de UvA
Singel 411
1012WN  Amsterdam
       
     
Deelname
Toegang vrij
     
Bron: UvA Persvoorlichting
[email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen