Ross steunt palliatieve zorg royaal

Array

Staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) blijft zich sterk maken voor de palliatieve zorg. Ze trekt niet alleen extra geld uit, 2,5 miljoen euro. Ze wil ook dat de bekostiging door de zorgverzekeraars van deze zorg aan terminale patiënten wordt verbeterd. Er is nu veel onzekerheid en bureaucratie in deze sector van de zorg.

De bewindsvrouw zegde de Tweede Kamer gisteren toe dat bestaande knelpunten, zoals in Drenthe en bij het jeugdhospice ‘De Glind’ in Barneveld, worden opgelost. De Kamer toonde zich aangenaam verrast door de ruime toezeggingen van de kant van de staatssecretaris.

Vanuit de Kamer werd er enige zorg geuit over de positie van de negen Integrale Kankercentra (IKC). Deze IKC’s hebben sinds begin vorig jaar een afdeling palliatieve zorg. De IKC’s hebben ook tot taak te fungeren als steunpunt voor de netwerken van vrijwilligers en mantelzorgers in de regio. Door die centralisatie vanuit de IKC’s vreest een deel van de Kamer dat de palliatieve zorg te zeer een medische invulling krijgt.

‘Indicatie terminale patiënt onbeperkt geldig’
Een belangrijk deel van de palliatieve zorg is de rust en aandacht die een terminale patiënt behoeft. De staatssecretaris erkende dat de balans tussen die brede zorg én de medische zorg niet mag doorslaan naar een kant. Ze gaat daarover volgende week in gesprek met de IKC’s en de netwerken van vrijwilligers en mantelzorgers die actief zijn in de palliatieve zorg.

Lees verder in het  Nederlands Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen