Nationale Gezondheidstest 2005 van start

Array

De zevende editie van de Nationale Gezondheidstest (NGT) gaat vandaag van start in Tilburg bij CZ Actief in Gezondheid. Om dit grootschalige project mogelijk te maken is dit jaar naast de steun van de Nederlandse Hartstichting en het ministerie van VWS ook een bijdrage van één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland verkregen. Dit jaar kunnen weer een aantal van doelgroepen gratis deelnemen aan de Nationale Gezondheidstest. CZ biedt de NGT daarnaast aan 5.000 verzekerden aan.

Bij de Nationale Gezondheidstest (NGT) worden lengte, gewicht, buikomvang, conditie, buikspierkracht en leefstijl gemeten. De deelnemer krijgt direct na afloop een op de persoon toegesneden advies over bewegen,conditie, voeding, roken, alcohol en gewicht. De NGT wordt georganiseerd door het Projectbureau NGT bestaande uit TNO en Stichting Pur Sang.

Het wetenschappelijke onderzoek van TNO, dat ieder jaar weer de aanleiding voor de NGT is, richt zich dit jaar met name op de conditie en fitheid van de Nederlandse bevolking. De onderzoeksresultaten dragen bij aan beleid om de Nederlandse bevolking gezonder, fitter en dunner te maken.

Gemakkelijk en goedkoop bewegen
Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat bijna driekwart van de deelnemers behoefte heeft aan maatjes om samen mee te fietsen, wandelen of sporten. Eenzelfde deel wil informatie en persoonlijk advies over voor hen geschikte beweeg- en sportmogelijkheden. Daarnaast blijkt dat mensen die te weinig bewegen en het dringende advies krijgen om dit méér doen, vooral
kiezen voor fietsen (83%), lopen (77%), huishoudelijke klussen (76%) en recreatief sporten (66%). Ze kiezen dus voor gemakkelijk uitvoerbare, goedkope beweegactiviteiten, waarvoor ze niet afhankelijk zijn van het lokale aanbod aan georganiseerde sport- en fitnessactiviteiten. Ook zijn het activiteiten die men gemakkelijk in het dagelijkse leefpatroon kan inbedden.
Buurten in beweging
De grote behoefte aan maatjes om gezamenlijk te kunnen bewegen en dit ook vol te blijven houden, is aanleiding om de deelcampagne ‘DE FITSTE BUURT van Nederland’ te starten. De afgelopen weken konden buurten de uitdaging aangaan in drie maanden de gemiddelde fitheid van de buurt te verbeteren. De deelnemers van deze deelcampagne worden in een landelijk netwerk van Fit!Ned dat bestaat uit 100 sport en beweegcentra voor het eerst getest in september. Over drie maanden worden de buurtgenoten na een intensieve periode van samen bewegen trainen opnieuw getest. Wie de titel ‘DE FITSTE BUURT van Nederland’ mag voeren wordt in januari 2006 bekend gemaakt. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek worden naar verwachting in het voorjaar van 2006 gepubliceerd.

Dit is een gezamenlijk persbericht van:
Nederlandse Hartstichting
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
TNO
Stichting PUR SANG
CZ Actief in Gezondheid
Fit!vak

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen