Les Gaillards

Array

Gisteren was er een indrukwekkende documentaire op TV1, in NCRV’s Dokument: Sterke mannen. De uitzending is via Streaming video te bekijken en wordt vanmiddag herhaald. Ontevreden met hun leven in Nederland kopen “De sterke mannen” Gerrit en Aristos in 1996 een prachtig landgoed in Frankrijk waar ze hun droom verwezenlijken: De opvang van doodzieke Nederlandse patiënten.
Bekijk laatste uitzending. In NCRV Dokument “De Sterke Mannen” volgt Marco van Klaveren het verhaal van Aristos Bouïus en Gerrit Schelling op het landgoed Les Gaillards, Frans voor “sterke mannen”, waar zij besluiten hun droom te verwezenlijken: een vakantiecentrum voor ernstig zieke patiënten waar deze helemaal zichzelf kunnen zijn.

In de heuvels van het Franse departement Auvergne, niet ver van de stad Clermont-Ferrand, ligt het landgoed Les Gaillards. Hier genieten elk jaar Nederlandse patiënten van hun, misschien wel allerlaatste, vakantie. Patiënten met kanker, ALS, AIDS of MS. Mensen die continu intensieve verzorging nodig hebben.

Het landgoed Les Gaillards, werd in 1996 opgericht door het Nederlandse homo-stel Aristos Bouïus en Gerrit Schelling. Aristos werkte in verschillende psychiatrische klinieken en had een privé-praktijk als psycholoog. Gerrit was in Nederland docent dans.

Inmiddels staat het Chateau Les Gaillard te koop, Gerrit en Aristos zijn om gezondheidsredenen verder gegaan op een kleinere schaal. Zij zoeken nog een koper voor het pand die hun werk daar voort wil zetten. Heeft u interesse? Mail dan naar Stichting Mijnsheerenland

In Les Gaillards breken Aristos en Gerrit met de in de gezondheidszorg geldende normen. In hun ogen worden patiënten in Nederlandse verzorgingshuizen ondergeschikt gemaakt aan het systeem. In Les Gaillards is het precies andersom: alles staat 24 uur per dag in dienst van de zieke gasten. Zonder strikte regels of beperkingen opgelegd door het verzorgend personeel leven ze als ‘God in Frankrijk’. Als een patiënt wijn wil drinken, dan mag dat. Als iemand de hele dag in middeleeuws kostuum wil rondlopen, dan moet dat kunnen. En als een patiënt zijn urine-zakje even wil legen in de bosjes, dan is dat voor Aristos en Gerrit geen enkel probleem.

De intensieve verzorging van de gasten is een grote belasting. Niet alleen voor Gerrit en Aristos, maar ook voor de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun gasten. De patiënten bloeien helemaal op tijdens hun verblijf in Frankrijk. Maar het is voor Aristos en Gerrit moeilijk te accepteren dat hun gasten weer terug moeten naar hun oude leventje in Nederland.

Bron: Dokument

www.mijnsheerenland.com

Rob

Recente artikelen