Lama helpt tegen spierziekte

Array

De gerichte en sterke binding van antilichamen en antilichaamfragmenten aan eiwitten speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar de gevolgen van eiwitvariaties voor de cel en de mens. Een bijzonder klein soort antilichaamfragmenten kan verkregen worden uit lama’s en kamelen. Een groot voordeel van deze antilichaamfragmenten is dat er grote, functionele bibliotheken van gemaakt kunnen worden. Peter Verheesen heeft antilichaamfragmenten van de lama geïsoleerd en gevarieerde studies uitgevoerd. Antilichaamfragmenten van lamas blijken van grote waarde voor biomedisch laboratoriumonderzoek en kunnen ook in levende cellen gebruikt worden om ziekteprocessen te voorkomen. De klontering van een eiwit, waardoor de spierziekte OPMD waarschijnlijk veroorzaakt wordt, kan nu in levende cellen worden voorkomen door de binding van een lama antilichaamfragment.
Het makkelijk verkrijgen van verschillende antilichaamfragmenten van lama’s tegen een eiwit van interesse maakt studies mogelijk in complexe situaties. Daarom zullen deze antilichaamfragmenten meer gebruikt gaan worden voor (functionele) karakterisatie van eiwitten en bestrijding van ziekte. Dit onderzoek vond plaats binnen een Innovatiegericht onderzoeksprogramma van Senter Novem en een EU samenwerkingsproject voor verscheidene eiwitten, die belangrijk zijn in spieren en spierziekten. 07-10-2005, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Peter Verheesen, Biologie Proefschrift: Camelid single-domain antibody fragments in biomedical studies: Towards prevention of protein aggregation in disease Promotor 1: Prof.dr.ir. C.T. Verrips Copromotor 1: Dr.ir. S.M. van der Maarel Copromotor 2: Dr. J.J.W. de Haard

Bron: Universiteit Utrecht

Recente artikelen