Meten van pijnbeleving in de rat
ArrayHet bereiken van afwezigheid van pijnbeleving tijdens de algehele anesthesie is van cruciaal belang. Een betrouwbare methode om de mate van afwezigheid van pijnbeleving te bepalen is tot op heden, voor zowel humane als dierlijke patiënten, niet voor handen. Peter Stienen heeft tijdens zijn onderzoek een model ontwikkeld in de rat om de mate van pijnbeleving te bepalen.
Hierbij werd gebruik gemaakt van fragmenten van het elektro-encephalogram (registratie van elektrische hersenactiviteit) gemeten na een zeer korte pijnlijke prikkel ‘somatosensory-evoked potential’ (SEP), om op die manier de verwerking van de pijnlijke prikkel door de hersenen representeren.
Hij ontdekte dat een specifieke component van de SEP zeer gevoelig bleek voor ‘sensory gating’ (verminderde respons van het sensorisch systeem om het individu te beschermen tegen een informatie-overload) en voor pijnonderdrukkende middelen en tevens te correleren met de mate van pijnbeleving. Het is duidelijk dat deze component relevant is voor de evaluatie van de mate van pijnperceptie tijdens de anesthesie. Onduidelijk blijft nog welke hersenstructuren een rol spelen. Nader onderzoek zal moeten aangeven welke hersenstructuren een rol spelen in de mate van pijnbeleving, om te kunnen komen tot een eenduidige interpretatie van deze SEP component.
06-10-2005, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Peter Stienen, Diergeneeskunde Proefschrift: Development of a rat model to assess analgesic efficacy using somatosensory-evoked potentials
Promotor 1: Prof.dr. L.J. Hellebrekers Copromotor 1: Dr. A.J. Venker-van Haagen
Copromotor 2: Dr. W.E. van den Brom