Meten van pijnbeleving in de rat

Array

Het bereiken van afwezigheid van pijnbeleving tijdens de algehele anesthesie is van cruciaal belang. Een betrouwbare methode om de mate van afwezigheid van pijnbeleving te bepalen is tot op heden, voor zowel humane als dierlijke patiënten, niet voor handen. Peter Stienen heeft tijdens zijn onderzoek een model ontwikkeld in de rat om de mate van pijnbeleving te bepalen.

Hierbij werd gebruik gemaakt van fragmenten van het elektro-encephalogram (registratie van elektrische hersenactiviteit) gemeten na een zeer korte pijnlijke prikkel ‘somatosensory-evoked potential’ (SEP), om op die manier de verwerking van de pijnlijke prikkel door de hersenen representeren.

Hij ontdekte dat een specifieke component van de SEP zeer gevoelig bleek voor ‘sensory gating’ (verminderde respons van het sensorisch systeem om het individu te beschermen tegen een informatie-overload) en voor pijnonderdrukkende middelen en tevens te correleren met de mate van pijnbeleving. Het is duidelijk dat deze component relevant is voor de evaluatie van de mate van pijnperceptie tijdens de anesthesie. Onduidelijk blijft nog welke hersenstructuren een rol spelen. Nader onderzoek zal moeten aangeven welke hersenstructuren een rol spelen in de mate van pijnbeleving, om te kunnen komen tot een eenduidige interpretatie van deze SEP component.  

06-10-2005, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Peter Stienen, Diergeneeskunde Proefschrift: Development of a rat model to assess analgesic efficacy using somatosensory-evoked potentials
Promotor 1: Prof.dr. L.J. Hellebrekers Copromotor 1: Dr. A.J. Venker-van Haagen
Copromotor 2: Dr. W.E. van den Brom

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen