CTG wil verzuimboete-tarief handhaven

Array

Verhoging boete is niet nodig maar het wegblijtarief is nog niet veel gebruikt. Slechts 8 procent van de ziekenhuizen en 33 procent van de academische ziekenhuizen brengt een wegblijftarief in rekening als een patiënt niet komt opdagen. Dat blijkt uit een enquête van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG).
Ondanks dat het tarief maar weinig in rekening wordt gebracht, stelt het CTG toch voor om de mogelijkheid om een wegblijftarief in rekening te brengen te handhaven. Veel ziekenhuizen overwegen nu pas of zij het wegblijftarief willen invoeren in te voeren.

De NVZ, vereniging van ziekenhuizen, zou graag het wegblijftarief verhogen tot 40 euro. Het maken en versturen van een rekening brengt namelijk veel kosten met zich mee. Met een tarief van 40 euro worden de hoge administratieve kosten gedekt en zullen meer ziekenhuizen overwegen het middel in te zetten in de strijd tegen de patiënt die niet komt opdagen. De NVZ, vereniging van ziekenhuizen, zou graag het wegblijftarief verhogen tot 40 euro. Het maken en versturen van een rekening brengt namelijk veel kosten met zich mee. Met een tarief van 40 euro worden de hoge administratieve kosten gedekt en zullen meer ziekenhuizen overwegen het middel in te zetten in de strijd tegen de patiënt die niet komt opdagen. Het CTG vindt dit echter niet nodig omdat ziekenhuizen ook de mogelijkheid hebben om de incassokosten op de patiënt te verhalen. Het in rekening brengen van het wegblijftarief is overigens niet verplicht. Bron: NVZ, ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen