Extra geld voor soa-bestrijding

Array

Minister Hoogervorst stelt extra geld beschikbaar voor laagdrempelige curatieve bestrijding van sexueel overdraagbare aandoeningen (soa). Aanleiding voor de nieuwe regeling, die start op 1 januari 2006, is de flinke toename van het aantal soa in de afgelopen jaren. Naast voorlichting is actief testen een belangrijk middel om de soa te bestrijden. Daarvoor wil de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de aanvullende soa-zorg voor iedereen in Nederland toegankelijk maken. Voor de bestaande laagdrempelige voorzieningen bestond tot nu toe slechts een beperkte financieringsregeling. De nieuwe regeling is een aanvulling op de reguliere curatieve gezondheidszorg door de huisarts en de specialist. Om de kwaliteit van de aanvullende curatieve soa-bestrijding te verbeteren, is besloten om de soa-bestrijding efficiënter aan te pakken door de zorg regionaal te organiseren. Hiervoor is Nederland opgesplitst in acht verzorgingsgebieden.Per verzorgingsgebied neemt een coördinerende GGD de organisatie van de soa-bestrijding in dat gebied op zich. In samenwerking met andere GGD’en en samenwerkingspartners realiseert de coördinerende GGD een optimaal aanbod van soa-bestrijding in het verzorgingsgebied. Op deze wijze worden preventie en genezen dichter bij elkaar gebracht.

In elke regio is er minimaal één laagdrempelige voorziening waar mensen kosteloos en desgewenst anoniem terecht kunnen. De soa-bestrijding hoeft niet uitsluitend door GGD’en uitgevoerd te worden. Ook ziekenhuispoliklinieken kunnen worden ingeschakeld. In deze regeling worden GGD’en betaald op basis van hun prestaties, het aantal gevonden soa. GGD’en zullen zich dus richten op het opsporen van soa onder hoog-risicogroepen. Het ministerie van VWS heeft de regeling opgesteld in nauw overleg met het veld, de beroepsgroepen en de acht GGD’en. Het Centrum Infectieziektenbestrijding gaat de regeling uitvoeren. GGD Nederland ondersteunt de acht regionale centrum GGD’en met de invoering van de nieuwe regeling in de praktijk. De regio’s zijn volop bezig met de voorbereidingen zodat zij per 1 januari kunnen voldoen aan de vastgestelde kwaliteitseisen en richtlijnen.Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Extra geld voor soa-bestrijding"

  1. Update:

    Preventie en genezen SOA dichter bij elkaar
    20 september 2005

    Met een nieuw laagdrempelig systeem van actief testen en voorlichting bindt het ministerie van VWS de strijd aan tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Hiervoor heeft minister Hoogervorst extra geld beschikbaar gesteld. De aanleiding voor de herziening van het beleid vormt de sterke toename van geslachtsziekten onder de bevolking.

    Het is de bedoeling dat preventie en genezen van SOA in het nieuwe systeem dichter bij elkaar komen te liggen. Naast voorlichting zal actief getest worden om de SOA te bestrijden.

    Om de bestrijding effectiever aan te kunnen pakken, is gekozen om de zorg regionaal te organiseren. Hiervoor wordt Nederland in acht regio’s verdeeld. In iedere regio neemt een coördinerende GGD de organisatie van de SOA-bestrijding op zich. Deze GGD werkt samen met andere GGD’s en ziekenhuizen in de regio.

    Het is de bedoeling dat de SOA-zorg toegankelijk wordt voor iederen. Per regio komt er minimaal één laagdrempelige voorziening, waar kosteloos en desgewenst anoniem getest kan worden.

    Gepland is om per 1 januari de nieuwe richtlijnen en kwaliteitseisen te laten ingaan. 

    Bron: ministerie van VWS


    Health is not valued till sickness comes!

Comments are closed.

Recente artikelen