Gisteren is een uniek onderzoek gestart

Deze maand start in het Alzheimercentrum van het VU medisch centrum in Amsterdam een voor Europa uniek onderzoek. Dit maakt het Alzheimercentrum VUmc op Wereld Alzheimerdag (21 september as.) bekend. Door middel van de PET scan wordt een nieuwe methode ontwikkeld die de schade aan de hersenen meetbaar maakt. Het doel van het onderzoek is niet alleen om de ziekte van Alzheimer in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken, maar ook om op termijn de effecten van bestaande behandelmethoden te kunnen bestuderen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer is een vooralsnog ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De schade in de hersenen wordt veroorzaakt door een ophoping van het eiwit Amyloid Bèta. Tot nu toe was het alleen mogelijk om deze schade na het overlijden meetbaar te maken. Alhoewel het ultieme geneesmiddel nog niet gevonden is, is het belangrijk om de ziekte van Alzheimer zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe eerder je erbij bent hoe meer mogelijkheden er nog zijn (het ziekteverloop vertragen, zorgen voor goede begeleiding van niet alleen de patiënt, maar ook de partner en familie). De onderzoeksmethode wordt ontwikkeld met de zogenoemde Positron Emissie Tomografie (PET). Via PET kan een arts zich een beeld vormen van stofwisselingsprocessen in het lichaam, zonder dat een operatieve ingreep nodig is. PET is de enige manier om in de hersenen naar deze stofwisselingsprocessen en stapeling van verkeerde eiwitten te kijken, en om deze precies te meten.De groep patiënten die onderzocht wordt, heeft de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium of heeft Milde Cognitieve stoornissen (MCI) met een hoog risico op Alzheimer. Bij mensen met MCI is de meerwaarde van een betere diagnostiek het grootst doordat bij hen de schade klein is. Andere methoden zoals MRI en EEG voldoen bij hen niet om de schade meetbaar te maken. Het onderzoek neemt vier jaar in beslag. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn in 2006 bekend. Op Wereld Alzheimerdag 21 september organiseert het Alzheimercentrum VUmc een feestelijke middag, waarbij artiesten optreden zoals Youp van ’t Hek en Adelheid Roosen en waar bovenstaand onderzoek wordt gepresenteerd. Het Alzheimercentrum VUmc is een van de drie Alzheimercentra in Nederland die opgericht zijn in samenwerking met de stichting Alzheimer Nederland. Het Alzheimercentrum VUmc verenigt de drie kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Het speerpunt in het onderzoek van het Alzhiemercentrum VUmc is vroegdiagnostiek. 
Bron: VUmc 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen