Nieuw inzicht in immuunsysteem door bepaling 3D structuur eiwit (C3)

Array

Het eiwit C3 heeft een centrale functie in de verdediging van het menselijk lichaam tegen bacteriële en virale infecties. Bovendien speelt het eiwit een belangrijke rol in ontstekingsreacties die onder meer ontstaan bij auto-immuunziekten zoals reuma en nierziekten. Utrechtse chemici, in samenwerking met immunologen uit Leiden en Uppsala (Zweden), zijn er voor het eerst in geslaagd de driedimensionale structuur van dit grote eiwit te bepalen. Zij publiceren daarover in Nature op 22 september 2005. De ruimtelijke structuur van het menselijke eiwit complement component C3, die nu bepaald is door dit Nederlands-Zweeds onderzoek, laat zien dat dit grote eiwit uit vele domeinen bestaat. Het eiwit C3 is waarschijnlijk ontstaan uit een eiwit van acht gelijksoortige domeinen, meer dan 700 miljoen jaar geleden. Uit dit voorouderlijke eiwit is gedurende de evolutie een groep van eiwitten ontstaan, die belangrijk zijn voor verschillende verdedigingsprocessen in diverse organismen, variërend van insecten tot gewerveldenStructuurveranderingen
Talrijke studies hebben aangetoond dat het eiwit C3 interacties aangaat met een 40-tal andere eiwitten en receptoren in het bloed. Dit onderzoek toont aan dat het eiwit grote veranderingen in de driedimensionale structuur ondergaat als het geactiveerd wordt. Deze veranderingen zijn cruciaal voor de interacties die het eiwit aangaat met zijn bindingspartners. Doorbraak
Om de moleculaire werking van dit eiwit te kunnen begrijpen, is het van belang de driedimensionale structuur te kennen. Ondanks vele pogingen in de afgelopen decennia was het tot nu toe niet gelukt om de ruimtelijke structuur van dit grote eiwit te bepalen. De doorbraak in het onderzoek werd bereikt door gebruik te maken van zowel vers als oud bloedplasma, waarin het eiwit in verschillende vormen voorkomt. Twee vormen van het eiwit werden gekristalliseerd. De Utrechtse chemici bepaalden aan de hand van deze kristallen de ruimtelijke structuren door gebruik te maken van de European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble. Medicijnontwikkeling
De inzichten verkregen uit de structuur van C3 openen nieuwe mogelijkheden voor medicijnontwikkeling om de destructieve ontstekingsreacties in diverse (autoimmuun-)ziekten, zoals reuma, lupus, sepsis, nierziekten en hart- en vaatziekten, op termijn tegen te kunnen gaan. Het onderzoek werd gefinancierd door een prestigieuze Pioniersbeurs van NWO Chemische Wetenschappen, de Nierstichting Nederland en the Swedish Research Council.

 

‘Structures of complement component C3 provide insights into the function and evolution of immunity’
Auteurs: Bert J.C. Janssen, Eric G. Huizinga, Hans C.A. Raaijmakers, Anja Roos, Mohamed R. Daha, Kristina Nilsson-Ekdahl, Bo Nilsson & Piet Gros.
Nature, 22 september 2005  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen