Unieke kijk in Utrechtse onderzoekslaboratoria
Array‘LiveSciences Utrecht’ evenement Op en rond De Uithof liggen niet alleen de grootste universiteit van Nederland, het UMC Utrecht, het Hubrecht Laboratorium, TNO, RIVM en het Nederlands Vaccin Instituut, maar is ook het breedste aanbod te vinden aan Life Sciences kennis, expertise en faciliteiten. Op donderdag 1 september 2005 kunnen Life Sciences bedrijven en onderzoekers ‘live’ kennismaken met de uitzonderlijke expertise van Utrecht op dit gebied tijdens het evenement LiveSciences Utrecht. Het programma bestaat uit partnering sessies, open dag van de onderzoeksfaciliteiten en een unieke lezing van dr. Richard Laing, medical officer bij de WHO, getiteld ‘Priority Medicines for Europe and the World’.
Wetenschap en onderzoek ‘live’
Het Academisch Biomedisch Centrum (ABC) heeft sinds de oprichting, vijf jaar geleden, niet alleen de interdisciplinaire samenwerkingen gestimuleerd, maar ook de aanschaf van ultramoderne apparatuur en technologie mogelijk gemaakt. Dit levert een aantal unieke expertisecentra op waar stoffen als eiwitten, suikers of antilichamen op maat gemaakt worden die de industrie niet kán maken. Utrecht is ook heel sterk op het gebied van beeldvorming- en scan-methodes, de zogeheten imaging, waarvoor technieken gebruikt worden die uniek zijn in Nederland of zelfs Europa. Een ander voorbeeld van wat te zien is, is de nieuwe Illumina scanner, waarmee in een paar weken een half miljoen zogenaamde SNP’s (single nucleotide polymorphisms), dit zijn de enkele letters verschil in het genetische alfabet tussen individuen, kunnen worden geanalyseerd. Dat aantal werd vroeger nauwelijks in tien jaar gehaald. Griep-pandemie onvermijdelijk
De dag wordt plenair besloten met een lezing van Richard Laing (WHO). Laing zal tijdens zijn lezing het hebben over de antwoorden die de farmaceutische industrie en andere Life Sciences onderzoeksgebieden moeten vinden op grote vragen als de griep-pandemie die, volgens Laing, met zekerheid een keer zal toeslaan, of de zorgelijke resistentie van bacteriën tegen antibiotica. Laing zal tevens ingaan op het grote scala aan welvaarts- en ouderdomsziekten, dat inmiddels ook voormalige ontwikkelingslanden treft. Andersom waarschuwt hij voor het onderschatten van tropische infectieziekten die richting het Westen oprukken. Dr. Richard Laing is medical officer bij de WHO, Essential Drugs and Medicines Policy Department’ en is een internationaal bekend en gewaardeerd medicus en beleidsmaker. Hij heeft een lange lijst van academische publicaties op zijn naam en is een van de opstellers en auteurs van de standaard tekst ‘Managing Drug Supply’. Laing is co-auteur van het rapport ‘Priority Medicines for Europe and the World’, dat eind vorig jaar geschreven is in opdracht van de Nederlandse regering. LiveSciences Utrecht is een gezamenlijk initiatief van het Academisch Biomedisch Centrum Utrecht ABC (het Life Sciences cluster van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht) en Bioplaza Utrecht en wordt onder meer gehouden vanwege het vijfjarig bestaan van het ABC.