Kies met zorg

Array

De websites waar je informatie kan vergaren als patiënt schieten als paddestoelen uit de grond. Zo stuitte ik vandaag weer op de website kiesmetzorg. Over deze website hadden we in juli al melding gemaakt. De site helpt bij het maken van keuzes, het krijgen van zorg: daarbij is uitgebreide achtergrondinformatie onmisbaar. Hoe beter u bent geïnformeerd, hoe steviger u in uw schoenen staat. Als u zorg nodig heeft, is er veel mogelijk. Afhankelijk van uw hulpvraag krijgt u met één of meerdere van onderstaande sectoren te maken. Elke sector biedt een gespecialiseerd zorgaanbod. Geestelijke gezondheidszorg
Heeft u psychische aandoening, zoals een depressie of verslaving, dan kan de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) u de benodigde zorg bieden. U kunt er bijvoorbeeld terecht voor gesprekken, een opname of begeleiding bij wonen.

Gehandicaptenzorg
Heeft u een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap én heeft u zorg nodig? Dan kan de gehandicaptenzorg uitkomst bieden. Bijvoorbeeld op het gebied van begeleiding, dagbesteding of verpleging. Of u nu zelfstandig woont of in een speciale woonvorm.

Thuiszorg
Heeft u thuis verzorging, verpleging of hulp in de huishouding nodig? Dan staat de thuiszorg voor u klaar. Maar het zorgaanbod van de thuiszorg is veel breder. Denkt u ook aan bijvoorbeeld kraamzorg, consultatiebureaus en de uitleen van hulpmiddelen.

Verpleeghuis
Als u meer verzorging of verpleging nodig heeft dan thuis of in een verzorgingshuis mogelijk is, kunt u terecht in een verpleeghuis. U krijgt daar bijvoorbeeld verzorging en complexe verpleging. Ook dagbehandeling of een tijdelijke opname is mogelijk.

Verzorgingshuis
Is thuis wonen door ouderdom of ziekte niet meer mogelijk? Dan is een verzorgingshuis een goede oplossing. U krijgt er bijvoorbeeld begeleiding en niet-complexe verpleging. Ook kunt u tijdelijk worden opgenomen.
Daarnaast zijn er ook zoveel soorten zorg: Zorgsoorten
Welke aanbieders zijn er? Wat zijn de mogelijkheden in het zorgaanbod?

Zorg aanvragen
Hoe vraagt u de gewenste zorg aan? Bij welke instantie moet u zijn en wat is de procedure? U vindt antwoorden voor zorg die u aanvraagt in het kader van de AWBZ, de WVG of via uw verzekering.

Zorg betalen
Zorg krijgen is één ding, maar hoe gaat u dat betalen? Betaalt u zelf of krijgt u misschien een gedeelte vergoed? Wat is het verschil tussen PGB en zorg in natura? Welke regelingen zijn er als u een gehandicapt kind opvoedt? Vind het antwoord op deze en andere vragen.

Rechten en plichten
Wat zijn uw rechten en plichten als cliënt of patiënt? Dat wordt duidelijk met de uitleg over verschillende wetten op het gebied van inspraak, gedwongen opname en de relatie tussen u en de zorgverlener.

Klagen over…
Bent u ontevreden, dan is het belangrijk dit kenbaar te maken. Wanneer en waar kunt u een klacht indienen?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Kies met zorg"

  1. Het is wellicht een idee om een lijst te maken van de initiatieven die nu uit de grond schieten. Een aantal initiatieven is te vinden in onze rubriek E-health :: ICT ondersteunend. Maar er zijn er natuurlijk veel meer. Mocht u nog andere initiatieven weten, dan kunt u dat melden in het commentaar hieronder of door het sturen van een e-mail naar [email protected].

  2. Denk dat dat wel goed is om te gaan doen om orde in de chaos te scheppen.


    Health is not valued till sickness comes!

Comments are closed.

Recente artikelen