Strijd Tegen Tanderosie Start Op De Basisschool

Array

Met de introductie van een speciaal lespakket begint de strijd tegen tanderosie op de basisschool. Nu blijkt dat één op vijf kinderen aangetast tandglazuur heeft, is acute preventie geboden. In oktober komt marktleider Prodent met een door GGD Nederland goedgekeurd lespakket voor alle basisscholen in Nederland. En vanaf vandaag ligt de eerste Prodent kindertandpasta die (fruit)zuren helpt neutraliseren in de winkels.

Tanderosie is een onherstelbare vorm van gebitsslijtage, waarbij het tandglazuur wordt aangetast door zuren uit frisdranken, vruchtensap en voedingsmiddelen. Hierdoor loopt de kwaliteit van het kindergebit drastisch terug. Het percentage kinderen tot 12 jaar dat last heeft van tanderosie is in 4 jaar tijd gestegen van 3 procent naar 23 procent, zo blijkt uit een onderzoek van Prof.dr. G.J. Truin van de faculteit Tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Desondanks denken veel ouders dat het gebit van hun kind in perfecte staat is. ‘Goede voorlichting en preventie is bittere noodzaak. Eenmaal bij de tandarts is het te laat, want erosieve gebitsslijtage is onomkeerbaar,’ aldus Eveline de Jong van de GGD in Den Haag.

Het lespakket leert kinderen van groep 6 – 8 alles over de oorzaken van tanderosie en hoe je dit kunt voorkomen. Tevens wordt gewezen op het belang van goede mondhygiëne. Een vroegtijdige aanpak van tanderosie is juist in de leeftijdsfase van 5 tot 12 jaar belangrijk omdat het gebit dan extra gevaar loopt. Dit komt doordat het tandglazuur van de pas doorgebroken tanden en kiezen tijdens en kort na het wisselen nog erg poreus en kwetsbaar is.

De belangrijkste oorzaken van tanderosie zijn de toename van het aantal eet- en drinkmomenten op een dag en een stijging in de consumptie van zuurhoudende dranken en voedingsmiddelen. Daarnaast vergroten verkeerde poetsmomenten en te hard poetsen de kans op erosieve gebitsbeschadiging. De Jong: ‘Bijna niemand weet dat je na het drinken van bijvoorbeeld een glaasje vruchtensap minstens een uur moet wachten met het poetsen van de tanden. Hier moet verandering in komen.’

De mond heeft een natuurlijke zuurgraad, die ongeveer gelijk staat aan een pH-waarde van 7. Wanneer de pH lager is dan 5,5 (bijvoorbeeld na het drinken van een glaasje frisdrank) moet het eigen speeksel hard werken om de pH-waarde in de mond weer op peil te krijgen. In de tussentijd werken de zuren uit de dranken of voeding in op het tandglazuur. Een tandpasta met bicarbonaat, zoals Prodent Rocket Power, helpt deze zuren in de mond te neutraliseren, door de bufferende werking van het speeksel te versterken.

Poetsen met een bicarbonaathoudende tandpasta wordt ook geadviseerd door Prof. Dr. A. Van Nieuw Amerongen van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in de informatiefolder over Tanderosie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen