No claim moet verdwijnen

Array

De no-claimregeling die het kabinet in 2004 heeft ingevoerd, moet zo snel mogelijk worden afgeschaft vinden D66 en de VVD in de Eerste Kamer. In plaats van deze no-claim regeling moeten patiënten een eigen risico betalen als ze een beroep doen op de gezondheidszorg. De regering bedacht deze regeling om mensen bewust te maken van de kosten binnen de gezondheidszorg. De regeling zorgt er tevens voor dat ziekenfondsverzekerden per 2005 een hogere premie zijn gaan betalen. Als ze geen beroep doen op de gezondheidszorg krijgen ze aan het eind van het jaar maximaal 255 euro aan no-claim terug. Iemand krijgt minder geld terug naar mate hij of zij meer gebruik maakt van de gezondheidszorg, daarbij krijgt in 2006 iedereen met het no-claimsysteem te maken. Volgens de VVD en D66 levert het systeem alleen maar onnodige bureaucratie op en kost het extra geld. Er moet een directer en duidelijker model komen. Onderzoeken wijzen uit dat mensen gemiddeld 150 euro per jaar besteden aan gezondheidszorg. de fracties stellen voor dat burgers de eerste 150 euro die ze per jaar besteden aan zorg voortaan zelf betalen. D66 wil dat het eigenrisicosysteem al per 2007 wordt ingevoerd, maar de VVD vindt dat erg kort dag. Diverse onderzoeken geven aan dat de meeste ziekenfondspatiënten, die nu al met de no-claim te maken hebben, helemaal niet weten dat het systeem bestaat, en ze zijn, voor zover nu al bekend, dus ook niet zuiniger in het gebruik van de zorg. Bron: Spits

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen