Antistof-therapie voor kanker

Array

Binding van antistoffen aan verschillende Fc-receptoren kan een verschil in uitkomst van antistof-therapie voor kanker geven. Dit toont Lisette Bevaart aan in een onderzoek bij muizen. Omdat mensen ook verschillende Fc-receptoren op hun witte bloedcellen hebben, kunnen deze mogelijk ook bij hen de effectiviteit van antistof-therapie beïnvloeden. Voor het slagen van de therapie kan het in kaart te brengen van de in patiënten aanwezige typen Fc-receptoren daarom van wezenlijk belang zijn.
Bevaart bestudeerde ook manieren om het effect van antistof-therapie verder te vergroten. Ze gebruikte stoffen die bacteriën nabootsen en die zo het afweersysteem activeren. Behandelingen waarin deze adjuvantia werden gecombineerd met antistoffen zorgden voor een sterke toename van het effect van de antistoffen. Deze combinatietherapie kan mogelijk het aantal patiënten dat reageert op de behandeling vergroten en moet daarom worden getest in klinisch onderzoek. 
 
14-10-2005, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
 
Lisette Bevaart, Geneeskunde
Proefschrift: Mechanisms of Antibody Therapeutics for Cancer 
Promotor 1: Prof. dr. J.G.J. van de Winkel 
Copromotor 1: Dr. ir. M.J. van Vugt 
Copromotor 2: Dr. J.H.W. Leusen  Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen