Betablokkers verlagen de kans op botbreuken

Array

Betablokkers bieden bij regelmatige inname bescherming tegen botbreuken. Dit blijkt uit een onderzoek dat onder leiding van dr. Frank de Vries van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen heeft plaatsgevonden in Engeland. Het is het eerste en grootste onderzoek ter wereld dat een relatie vindt tussen hoge doses van betablokkers en een verlaging van botbreuken. De Vries presenteert zijn resultaten op 28 juni op het congres van de ‘European Calcified Tissue Society’ en de ‘International Bone and Mineral Society’ in Genève, Zwitserland. De Vries gebruikte voor zijn onderzoek een grote databank met gegevens van Engelse huisartsen, de veelgebruikte ‘General Practice Research Database’ (GRPD). Betablokkers zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen en worden tevens voorgeschreven aan mensen die lijden aan hartfalen of een hartinfarct hebben gehad. In Nederland slikten vorig jaar 1,3 miljoen mensen een betablokker, zoals metoprolol of bisoprolol. Daarnaast breken jaarlijks meer dan 16000 Nederlanders hun heup. Van deze mensen, voornamelijk oudere vrouwen, overlijdt 8% tijdens de ziekenhuisopname.
In het onderzoek is gekeken naar 23,100 volwassenen die tussen 1987 en 1999 voor het eerst een gebroken heup of ingezakte wervelkolom hadden. Nadat risicoverhogende factoren zoals leeftijd en geslacht in acht waren genomen, bleek dat de patiënten die in de drie maanden voor hun botbreuk hoge doses betablokkers gebruikten, 25 procent minder kans hadden hun heup te breken. Bovendien bleek het risico van een ingezakte wervelkolom met één derde te zijn afgenomen.

Eerder onderzoek wees uit dat gebruik van thiazides, een andere veelgebruikte groep geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen, de kans op botbreuken vermindert. Het botbeschermende effect van betablokkers is echter sterker dan dat van de thiazides. Bovendien rust op de meeste betablokkers geen patent meer, waardoor het relatief goedkope geneesmiddelen zijn.

De ontdekking van een geneesmiddel dat beschermt tegen botbreuken komt niet vaak voor. Daarom zijn dit opmerkelijke onderzoeksresultaten. Volgens De Vries zijn er meer studies nodig om vast te stellen of betablokkers in de toekomst kunnen worden gebruikt voor de behandeling van botontkalking. Tot dusver lijken betablokkers voornamelijk voor ouderen veelbelovende geneesmiddelen. Deze groep mensen loopt vanwege hun leeftijd een verhoogde kans op botbreuken, en gebruikt tegelijkertijd vaker een betablokker voor de behandeling van hoge bloeddruk. Meer informatie Johan Vlasblom, (030) 253 4073, [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen