Spanjepolis in ontwikkeling

Array

Op initiatief van Agis Zorgverzekeringen is een commercieel bedrijf bezig met de ontwikkeling van een ziektekostenverzekering voor Nederlanders in Spanje.  Agis verwijst de huidige verzekerden naar een nieuw bedrijf Care-XS, aldus een woordvoerder van Agis volgens een artikel van ZIBB. Het ministerie van VWS waarschuwt echter dat de voornamelijk oudere Nederlanders die zich in Spanje hebben gevestigd, dubbel verzekerd zijn als ze met het bedrijf in zee gaan. Volgens Agis klopt dit, wie de ‘Spanjepolis’ neemt, is niet gevrijwaard van betaling van de verplichte premies voor de Zorgverzekeringswet. Nederlanders in het buitenland moeten die premies dan ook verplicht betalen aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Met een bewijs van het CVZ kunnen ze dan via het Spaanse ziekenfonds, naar de Spaanse dokter en het Spaanse ziekenhuis. Het CVZ betaalt de rekening dan aan dat Spaanse ziekenfonds, en de Nederlanders krijgen dan dezelfde zorg als de Spanjaarden zelf. Maar volgens deze Nederlanders komt dat in de praktijk neer op wachttijden van soms wel anderhalf jaar voor een ziekenhuisopname, en er zijn te weinig Spaanse artsen om al die Nederlanders te helpen.  Care-XS probeert daarom een overeenkomst te sluiten met een Spaanse zorgverzekeraar, en volgens de betrokkenen is er een verzekeraar die wel met het bedrijf in zee wil. Dat moet leiden tot de Spanjepolis die de rekening vergoedt van de eigen (vaak Nederlandse) huisarts en de factuur van het (vaak niet Spaanse) ziekenhuis. Wat er allemaal in het pakket zit en ook de prijs is nog niet bekend, mogelijk tussen de 90 en 120 euro per maand gaan kosten. Agis bemoeit zich daar niet meer mee, verkoopt ook de verzekering niet, maar verwijst mensen er wel naar door. Pogingen om een vergelijkbare constructie te verzinnen voor de thuis- en andere AWBZ-zorg zijn vastgelopen, het was te duur. Vanaf volgend jaar moet ook iedere Nederlander in het buitenland verplicht 8,8 procent AWBZ-premie betalen, en wie daar nu AWBZ-gefinancierde zorg ontvangen van door Nederlanders of Duitsers opgerichte AWBZ-instellingen, zullen deze blijven krijgen. De overwinteraars in Spanje die zich echter na 1 januari aanmelden, krijgen alleen dezelfde AWBZ-zorg als de Spanjaarden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen