70% van longkankers in vroeg stadium ontdekt in proefbevolkingsonderzoek

Array

De onderzoekers van het grootschalige proefbevolkingsonderzoek op longkanker – het zogenoemde NELSON screeningsonderzoek – kwamen op 7 oktober 2005 in Utrecht bijeen om de resultaten tot nu toe te bespreken. Doel is na te gaan of de sterfte aan longkanker kan verminderen met behulp van een multi-slice CT scan. Deze techniek kan longkanker opsporen nog voordat er klachten zijn. In de studie is nu 70% van de longkankers in een zeer vroeg en goed behandelbaar stadium ontdekt. Inmiddels nemen 16.000 personen deel. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de (Universitair) Medische Centra in Utrecht, Groningen, Leuven, Haarlem en Rotterdam.Longkanker is de meest voorkomende doodsoorzaak als gevolg van kanker in Nederland. Vaak is longkanker op het moment dat het ontdekt wordt al uitgezaaid naar andere delen van het lichaam en daardoor in 80% van de gevallen niet meer te opereren. Jaarlijks overlijden in Nederland 6.500 mannen en 2.300 vrouwen aan deze ziekte. Het wetenschappelijke bevolkingsonderzoek is gestart in september 2003. Ruim 650.000 mannen en vrouwen tussen 50 en 75 jaar in de regio’s Groningen, Drenthe, Utrecht, Haarlem, Amstelveen en Leuven hebben een vragenlijst toegestuurd gekregen over onder andere hun rookgedrag met het verzoek deze ingevuld te retourneren. Op grond van de antwoorden zijn, door onderzoekers van het Erasmus MC, mensen met een verhoogd risico op longkanker geselecteerd om deel te nemen aan het onderzoek. Uiteindelijk hebben 16.000 personen besloten mee te doen. Aan de deelnemers die roken wordt ook een Stoppen-met-Roken advies gegeven. Veel van de 8.000 deelnemers, die voor een CT scan geselecteerd zijn, hebben inmiddels de eerste screeningsronde gehad en zullen binnenkort worden opgeroepen voor de tweede screening. De andere helft (8.000) van de deelnemers vormt de controlegroep. Naar verwachting kan rond 2010 een definitieve uitspraak worden gedaan over het nut van deze screening.Het NELSON onderzoek is het enige grootschalige proefbevolkingsonderzoek op longkanker in Europa en heeft door zijn unieke opzet wereldwijde belangstelling. De nieuwe CT techniek zou een belangrijke rol in de bestrijding van longkanker kunnen gaan spelen. Om het onderzoek in de komende jaren succesvol te kunnen afronden is nog wel belangrijke aanvullende financiële ondersteuning nodig.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen