Implantatie kunstlens maakt bril overbodig

25% korting voor VGZ-IZA verzekerden

Zorgverzekeraar VGZ-IZA biedt haar verzekerden een korting van 25% op de vorige week in Maastricht gepresenteerde kunstlens. Het gaat om een lens die patiënten met staar bij hun staaroperatie geïmplanteerd kunnen krijgen. Voor de overgrote meerderheid van de mensen die de lens krijgen betekent dit dat ze verder door het leven kunnen zonder (lees)bril.

Implantatie van de zogeheten AcrySof ReSTOR lens behoort niet tot de verzekerde zorg. Patiënten dienen hiervoor zelf – per oog – 800 euro bij te betalen. VGZ-IZA en het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) hebben nu afgesproken dat VGZ- en IZA-verzekerden 25% korting krijgen op de kostprijs. Dit betekent een voordeel van 200 euro per lens.

Het implanteren van de lens kan niet overal gebeuren. Vooralsnog is specialist dr. Nuijts in het azM de enige arts in Nederland die gekwalificeerd is om de operatie te verrichten.

Multifocale kunstlenzen voor staarpatiënten hadden tot nu toe maar voor 12,5% van de gevallen het resultaat dat een (lees)bril overbodig werd. Door de nieuwe lens is dit percentage nu ruim 85%. Het bijzondere van de nieuwe lens van fabrikant Alcon, zit hem in de manier waarop de zones voor veraf en dichtbij zien gescheiden worden. In de nieuwe lens zit de zone voor dichtbij zien in het midden en de zone voor veraf zien aan de buitenste rand. Dat komt het dichtst bij de manier waarop we van nature zien. Als we lezen wordt de pupil kleiner en gebruiken we het midden van de lens. Als we verder weg kijken vergroot de pupil en gebruiken we meer de buitenste rand van de lens.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen