IVF in 2004: veel meerlingen en minder behandelingen

Array

In 2004 is het aantal meerlingen na IVF hoog gebleven. Daarnaast is het aantal IVF-behandelingen voor het eerst gedaald. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de IVF-centra, die de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vandaag publiceert. Naar deze cijfers was uitgekeken, omdat daarmee de effecten van de maatregel van minister Hoogervorst om de eerste IVF uit het basispakket te halen kunnen worden geëvalueerd.
Meerlingen in 2004
De cijfers zijn verzameld en geanalyseerd door dr. Jan Kremer, gynaecoloog in het UMC St Radboud. Hij heeft uitgezocht dat er bij de 3747 IVF-zwangerschappen in 2004 778 keer sprake was van een tweeling­zwangerschap (21 procent) en 20 keer van een drieling­zwanger­schap (0,5 procent). In totaal werden in Nederland 3587 meerlingen geboren, zodat bijna 1 op de 4 meerlingen het gevolg is van IVF. Meerlingen worden vaak te vroeg geboren met een te laag geboortegewicht. Zij moeten dikwijls langdurig in de couveuse verblijven en hebben een groter risico op ziektes en handicaps. Dit is erg duur. Een tweeling kost de Nederlandse gezondheidszorg gemiddeld enige tienduizenden euro’s aan extra medische kosten.
België
Het aantal meerlingen na IVF is in vergelijking met 2003 niet gedaald. Dat is opvallend, zegt Kremer, omdat er in de landen om ons heen wel een daling te zien is. Zo is in België het percentage meerlingen na IVF in die periode spectaculair gedaald van 24 procent naar 9 procent. Deze daling is het gevolg van een nieuwe vergoedingsregeling in België, waarbij IVF alleen wordt vergoed als er bij de eerste pogingen één in plaats van twee embryo’s wordt teruggeplaatst. Dan accepteren vrouwen een iets lagere kans op zwangerschap, ten gunste van minder kans op meerlingen.

Elitebehandeling
In 2004 is het aantal IVF behandelingen voor de eerste keer gedaald: 15.297, een daling van 472 (3 procent). Het jaar daarvoor was er nog een stijging van 6 procent. Kremer denkt dat deze daling het resultaat is van de bezuinigingen op IVF. Al eerder werd aangetoond dat allochtonen en mensen met weinig geld minder vaak gebruik maken van deze mogelijkheid om een gezin te stichten. IVF wordt daarmee een elitebehandeling en dat is geen goede zaak, vindt de NVOG.

Bron: UMC St Radboud Nijmegen[tag:meerling][tag:IVF]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen