Huisartsenassociatie laat ANW-verplichting juridisch uitzoeken

Array

Volgens de Eerste Landelijke Huisartsenassociatie (ELHA) zijn huisartsen niet verplicht om diensten buiten kantooruren te doen, tot die conclusie komt de ELHA na gedegen juridisch van  KBS Advocaten prof. mr. W.R. Kastelein en de heer Mr. E.J.C. de Jong, te Utrecht. Zij zochten uit of de huisarts verplicht is ANW-diensten te verrichten. De conclusie van de juristen is dat zo’n verplichting naar hun idee alleen voortvloeit uit de herregistratie-eisen. De manier waarop deze verplichte tien ANW-diensten van tenminste vijf uur worden ingevuld is echter niet geregeld. Een andere “verplichting” tot het zelf verrichten van ANW-diensten is er niet, tenzij de huisarts zelf in deze een overeenkomst is aangegaan met een HDS. De opvatting in het advies van Dirkzwager Advocaten in opdracht van de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN), dat de professionele standaard tot een ANW-verplichting voor de huisarts leidt, wordt niet gedeeld door KBS Advocaten omdat deze opvatting ’te zeer uitgaat van (vermeende) eenstemmigheid binnen de beroepsgroep over wat in dit opzicht de professionele standaard in zou houden’.Onder de huidige omstandigheden zal het, volgens KBS Advocaten, ‘nog niet geaccepteerd worden als een huisarts niet in een waarneemregeling meedoet. Dat heeft vooral te maken de opvattingen van de beroepsgroep zelf. 24-uurs zorg wordtnog steeds gezien als primaire verantwoordelijkheid van de huisarts. De vraag wie ‘de beroepsgroep’ is laat zich niet eenvoudig beantwoorden. Thans is het wellicht nog de LHV die als zodanig bestempeld kan worden, maar ook hier geldt dat op een gegeven moment geconcludeerd zou kunnen worden dat de beroepsgroep en de LHV geen overlappende grootheden meer zijn.
Evenzeer zou de LHV haar standpunt terzake kunnen wijzigen, hetgeen vergaande consequenties zou kunnen hebben’.De afgelopen jaren is getracht binnen de LHV ruimte te krijgen voor een facultatieve taakstelling t.a.v. de ANW zorg.
Er zijn door het LHV-bestuur enquêtes gehouden onder de leden waaruit gebleken is dat een meerderheid voor ontkoppeling van de contracten dagzorg en ANW-zorg is. Een groot deel van de LHV-leden wil af van een structurele, individuele 24-uurs zorgplicht. Wil aan de individuele inzet voor ANW-zorg voorwaarden kunnen stellen en over het zorgaanbod kunnen onderhandelen.Vooralsnog houdt het LHV-bestuur vast aan de verplichting en verwijst daarbij naar ‘juristen’ die concluderen dat de nieuwe zorgwet de aanspraken op 24-uurs huisartsenzorg niet verandert echter niet de wet zelf verplicht dit. Daar kiest tot nu toe ‘de beroepsgroep’ (nog) steeds zelf voor. Ook de herregistratie-eisen t.a.v. de ANW-zorg, zijn op deze normstelling van de beroepsgroep gebaseerd.Echter in veel andere landen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is de structuur niet afhankelijk van een individuele ANW-plicht.Kortom, niet de wet verplicht huisartsen tot de zg. ANW-zorgplicht maar de beroepsgroep zelf. NHG en LHV propageren al jaren de instandhouding van deze verplichting. Bron: ELHA & HuisartsVandaag
Advies van KBS (pdf)[tag:huisarts][tag:24-uurs zorg]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen